ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικά Ιράν: Πρόοδος παρά την... παράταση στις συνομιλίες

Πυρηνικά Ιράν: Πρόοδος παρά την... παράταση στις συνομιλίες

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις εξελίξεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης – Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στις συνομιλίες στη Βιέννη.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών υπογραμμίστηκε η σημασία της περαιτέρω «εποικοδομητικής συνεργασίας», με στόχο την επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν και η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) απέτυχαν τη Δευτέρα (24/11) για δεύτερη φορά φέτος να επιλύσουν τη 12ετη διένεξή τους με επίκεντρο τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης, δίνοντας 7μηνη παράταση στις συνομιλίες προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που εμποδίζει τη σύναψη μιας ιστορικής συμφωνίας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ επιβεβαίωσε μάλιστα εμμέσως το νέο χρονοδιάγραμμα.

«Γι’ αυτό λέμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας λίγους μήνες πριν την επίτευξη του κοινού μας στόχου: ενός πλαισίου για μια συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας θα πρέπει να συμπληρωθούν αργότερα», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ αόριστον.

«Παρά την καλή και πολύ εποικοδομητική ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων, δυστυχώς δεν φτάσαμε τόσο μακριά όσο ελπίζαμε και ήλπιζα», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί εξέφερε την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν στην επίτευξη μίας οριστικής συμφωνίας έπειτα από την παράταση των συνομιλιών έως το καλοκαίρι του 2015.

Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία στη Βιέννη, παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις επί μία εβδομάδα, οι οποίες επέτρεψαν να «διευθετηθεί η πλειονότητα των διαφορών», επισήμανε ο Ιρανός πρόεδρος στη δημόσια ιρανική τηλεόραση, διαβεβαιώνοντας ότι «ο δρόμος αυτός θα οδηγήσει σε μία οριστική συμφωνία».
«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Βιέννη, πολλές διαφορές γεφυρώθηκαν και υπήρξε προσέγγιση των θέσεων της μιας και της άλλης πλευράς» τόνισε επίσης ο Ροχανί, επαναλαμβάνοντας ότι όχι μόνο το Ιράν δεν θα τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν θα εμποδίσουν την πρόοδό του.

«Η άρση των διεθνών κυρώσεων είναι ζήτημα χρόνου», διαβεβαίωσε, παραδεχόμενος ωστόσο ότι αυτό θα συμβεί σταδιακά παρά την απαίτηση των Ιρανών αξιωματούχων.

«Έχουμε δύο σημαντικούς στόχους: να μην εγκαταλείψουμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα και να πετύχουμε την άρση των κυρώσεων» εξήγησε.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι συσκευές φυγοκέντρησης θα συνεχίσουν να περιστρέφονται και υπόσχομαι στο ιρανικό έθνος ότι δεν θα σταματήσουν να λειτουργούν», υπογράμμισε σχετικά με το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, ένα από τα σημεία-κλειδιά των διαπραγματεύσεων.

«Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν, το θέμα είναι η χρονική στιγμή (της άρσης τους), τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε και εκείνα που η άλλη πλευρά πρέπει να λάβει», τόνισε επίσης ο Ροχανί, καταλήγοντας:

«Το Ιράν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με σοβαρότητα. Η λογική μας είναι εκείνη της διαπραγμάτευσης, η λογική μας είναι εκείνης της αλληλεπίδρασης, η λογική μας είναι ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας. Θεωρούμε ότι αυτές οι κυρώσεις είναι τυραννικές και θα τις άρουμε βήμα προς βήμα».