ΚΟΣΜΟΣ

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του Γιούνκερ

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του Γιούνκερ

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε κατά της πρότασης μομφής που είχε κατατεθεί σε βάρος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από 76 συνολικά ευρωβουλευτές από την Ριζοσπαστική Αριστερά, την Ενωτική Αριστερά, ευρωσκεπτικιστές και μη εγγεγραμμένους βουλευτές της ηγέτιδας της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, λόγω της υπόθεσης LuxLeaks.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 650 «κατά» ψήφισαν 461 και «υπέρ» 101, ενώ παρόντες δήλωσαν 88 ευρωβουλευτές.

Η υπόθεση LuxLeaks, για την οποία βρέθηκε στο μικροσκόπιο ο πρόεδρος της Κομισιόν, αφορά στις προκλητικές φοροαπαλλαγές των εταιρειών με έδρα το Λουξεμβούργο. Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει δεσμευτεί ότι θα αποχωρήσει από την προεδρία της Κομισιόν αν το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσιζε σήμερα ότι πρέπει να φύγει.

«Αν θέλετε να φύγω, πέστε το και θα φύγω» είχε πει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατατέθηκε εναντίον του από τους ευρωσκεπτικιστές και τους μη εγγεγραμμένους της Μαρίν Λεπέν. Κατά την έναρξη της συζήτησης για την πρόταση μομφής, που υποβλήθηκε μετά τις αποκαλύψεις για το καθεστώς φοροαποφυγής πολυεθνικών επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απευθυνόμενος στους ευρωσκεπτικιστές και ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς που υπέγραψαν την σχετική πρόταση, δήλωσε ότι εάν το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίσει ότι πρέπει να φύγει από την προεδρία της Κομισιόν, πράγματι θα αποχωρήσει.

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως του δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι προθέσεις αυτών που υπέγραψαν την πρόταση μομφής είναι διαφορετικές από αυτές που υποστηρίζουν στο ψήφισμα, καθόσον, συμπλήρωσε, γνωρίζουν πολύ καλά ότι «εγώ δεν είμαι υπέρμαχος του μεγάλου κεφαλαίου στην Ευρώπη».

Το πρόβλημα της φοροαποφυγής των μεγάλων επιχειρήσεων, είχε τονίσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, δεν είναι μόνον του Λουξεμβούργου διότι, όπως είπε, οι αποφάσεις για φοροαποφυγή μεγάλων επιχειρήσεων αφορούν 18 ευρωπαϊκές χώρες.

Σχετικές ειδήσεις