ΚΟΣΜΟΣ

Κροατία: Διαγράφονται τα χρέη άπορων πολιτών

Κροατία: Διαγράφονται τα χρέη άπορων πολιτών

Την πιθανότητα διαγραφής των χρεών 60.000 πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και των οποίων οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν «παγώσει» για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και τράπεζες, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών της Κροατίας.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Κροατίας, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπόρις Λάλοβατς, υπογράμμισε μάλιστα ότι η συμφωνία για το θέμα έχει ήδη επιτευχθεί, ενώ απομένει η σχετική απόφαση από τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Σύμφωνα δε και με δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας «Jutamji List», στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες συναίνεσαν στη διαγραφή των χρεών πολιτών για λόγους κοινωνικής πρόνοιας, ενώ για άλλες κατηγορίες πολιτών με τηλεφωνικούς λογαριασμούς που κατατάσσονται στην κατηγορία των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπορούσε να δοθεί ένα μορατόριουμ διάρκειας τριών ετών για να αποπληρωθούν τα χρέη.

Το ανώτατο όριο των χρεών που υπόκεινται σε διαγραφή διαμορφώνεται σε 25.000 κούνα (3.300 περίπου ευρώ), ενώ οι οφειλέτες, άτομα που εντάσσονται στην κατηγορία της κοινωνικής πρόνοιας, άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους ή συνταξιούχοι με σύνταξη μικρότερη των 2500 κούνα, θα καλυφθούν από το «σχήμα», υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αποταμιεύσεις ή επιπλέον περιουσία, μόνο το ακίνητο στο οποίο διαμένουν.

Τα ποσά (χρέη) που θα διαγράψουν οι τράπεζες υπό αυτό το «καθεστώς» θα αντιμετωπίζονται ως φορολογικές ελαφρύνσεις.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν, 320.000 Κροάτες έχουν «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς, με τα 2/3 αυτών για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, περίπου 60.000 πολίτες που περικλείει αυτή η «κατηγορία» έχουν χρέη μικρότερα των 25.000 κούνα.

Σχετικές ειδήσεις