ΚΟΣΜΟΣ

Εις θάνατον η 14χρονη που σκότωσε τον 77χρονο σύζυγό της

Εις θάνατον η 14χρονη που σκότωσε τον 77χρονο σύζυγό της

Να καταδικαστεί σε θάνατο, κινδυνεύει μια Νιγηριανή 14 ετών που κατηγορείται ότι σκότωσε τον 35χρονο σύζυγό της βάζοντας ποντικοφάρμακο στο φαγητό του.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η νεαρή κοπέλα που κατάγεται από πολύ φτωχή οικογένεια, δηλητηρίασε με ποντικοφάρμακο τον 77χρονο σύζυγό της γιατί μετάνιωσε που τον παντρεύτηκε.

Μαζί με τον ηλικιωμένο άντρα, έχασαν τη ζωή τους ακόμα τρεις άνθρωποι οι οποίοι έφαγαν από το φαγητό που είχε φτιάξει η Ουασίλα Τάσιου.

Την ίδια ώρα, πολλοί υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως στη νότια Νιγηρία όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι χριστιανοί, έχουν ζητήσει την άμεση απελευθέρωση της Ουασίλα, επισημαίνοντας ότι οι σεξουαλικές σχέσεις που είχε τον σύζυγό της μπορούν να θεωρηθούν βιασμός, καθώς μια έφηβη 14 ετών δεν μπορεί να συναινεί σε σεξουαλικές επαφές.

Στη βόρεια Νιγηρία όμως, όπου η σαρία, ο ισλαμικός νόμος, εφαρμόζεται παράλληλα με τον ποινικό κώδικα, το θέμα της συναίνεσης των ανηλίκων είναι περίπλοκο.

Η υπόθεση της οποίας η εκδίκαση άρχισε χθες (27/11) μετά από διακοπή περίπου τριών εβδομάδων, με την κατάθεση μίας 7χρονης η οποία δήλωσε στο δικαστήριο ότι η δράστης την έστειλε να αγοράσει το δηλητήριο.

Οι οικογένειες των δύο συζύγων υπογράμμισαν ότι η Ουασίλα δεν παντρεύτηκε αναγκαστικά, υπενθυμίζοντας ότι στην περιοχή αυτή είναι συχνό φαινόμενο τα κορίτσια να παντρεύονται στην ηλικία των 14 ετών και άρα ο γάμος της με τον Σάνι ήταν σύμφωνος με τα τοπικά έθιμα.

Βάσει της νιγηριανής νομοθεσίας, κάθε πρόσωπο μικρότερο των 21 ετών πρέπει να έχει τη συγκατάθεση των γονιών του για να παντρευτεί. Ο Τάσιου Μοχάμεντ εξάλλου, ο πατέρας του 14χρονου κοριτσιού, ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα με την κόρη του και η Ουασίλα είχε συμφωνήσει στον γάμο.

Η συνήγορός της επισημαίνει πάντως ότι η υπόθεση της Ουασίλα δεν θα πρέπει να αναχθεί σε διαμάχη για τους γάμους ανηλίκων και τα μουσουλμανικά έθιμα, αλλά «σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, το ζήτημα είναι ότι ένα πρόσωπο ηλικίας 14 ετών θα πρέπει να δικάζεται από δικαστήριο ανηλίκων».

Σχετικές ειδήσεις