ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Πολύνεκρη έφοδος τζιχαντιστών σε αεροπορική βάση

Συρία: Πολύνεκρη έφοδος τζιχαντιστών σε αεροπορική βάση

Τουλάχιστον 19 στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί, πιστοί στο συριακό καθεστώς, σκοτώθηκαν σε επίθεση με «παγιδευμένο» όχημα, την οποία διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σε ένα θύλακα ελεγχόμενο από τις κυβερνητικές δυνάμεις, στην Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας.


Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας (της Τετάρτης προς Πέμπτη 4/12), ενώ είχε στόχο μια θέση των κυβερνητικών δυνάμεων κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης, ένα σημείο στρατηγικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό των πολιορκημένων στρατευμάτων.

Στις μάχες που ακολούθησαν, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν ορισμένες κυβερνητικές θέσεις, δύο άρματα μάχης, ένα θωρακισμένο όχημα, πυροβόλα και αυτόματα όπλα, ενώ - βάσει πληροφοριών της ΜΚΟ - οι ισλαμιστές έχασαν επτά μαχητές.

Το ΙΚ φέρεται ότι ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της πλούσιας επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, ωστόσο η μισή πρωτεύουσά της συνεχίζει να βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων, όπως και το στρατιωτικό αεροδρόμιο. Αυτές πιστεύεται ότι είναι και οι τελευταίες εναπομείνασες θέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στη συγκεκριμένη ανατολική επαρχία.

Σταδιακά πάντως το ΙΚ, το οποίο έχει αποσχιστεί από την αλ Κάιντα, εδραιώνει φέτος τον έλεγχό του στην πετρελαιοπαραγωγική επαρχία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τζιχαντιστές βομβάρδισαν με πυροβολικό την αεροπορική βάση στη Ντέιρ Εζόρ και άλλες περιοχές που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Από την πλευρά του, το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA δεν έκανε καμιά αναφορά στις μάχες. Χθες (3/12) είχε μόνο μεταδώσει ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα κατάφεραν βαριές απώλειες στο Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Ντέιρ Εζόρ, καταστρέφοντας ένα αυτοκίνητο-βόμβα το οποίο οδηγούσε ένας Λίβυος καμικάζι.

Την ίδια ώρα, το ΙΚ δέχεται επιθέσεις από αέρος που εξαπολύει ένας διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν έχει εμποδίσει τους πολεμιστές του να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ και άλλων στόχων.

Από την πλευρά του, πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, με τον οποίο η Ουάσινγκτον καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί διότι τον θεωρεί μέρος του προβλήματος, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό περιοδικό Paris Match ότι τα αεροπορικά πλήγματα δεν είναι αποτελεσματικά.

Εξάλλου, ένας ακτιβιστής στη Ντέιρ Εζόρ που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters επισήμανε ότι ο διεθνής συνασπισμός «δεν έχει προχωρήσει σε πλήγματα» εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ «αφότου ξεκίνησε η επίθεση στην αεροπορική βάση. Η τελευταία αεροπορική επιδρομή του συνασπισμού είχε γίνει πριν από περίπου μια εβδομάδα».

Σχετικές ειδήσεις