ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Μογκερίνι στην Τουρκία

Επίσκεψη Μογκερίνι στην Τουρκία

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, βρίσκεται στην Τουρκία με σκοπό να πείσει την κυβέρνηση να συμμετάσχει πιο ενεργά στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η Μογκερίνι και άλλοι κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι (ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις της Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, καθώς και ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Χρίστος Στυλιανίδης) θέλουν ακόμα να πιέσουν την Τουρκία να μην επιτρέπει σε τζιχαντιστές να διασχίζουν τα σύνορά της με προορισμό τη Συρία.

Παράλληλα, θα συζητηθεί και η προοπτική εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ, σημειώνει το BBC.

«Η επίσκεψη αποτελεί ισχυρή ένδειξη της στρατηγικής σημασίας των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και την επιθυμία μας να εντείνουμε την κοινή μας δέσμευσή», ανέφερε η Μογκερίνι σε ανακοίνωσή της, ενώ αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν, όπως δηλώνουν, ότι ο νέος Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, καθώς και η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σηματοδοτήσουν μια νέα αρχή, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για τακτικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου επί κοινών στρατηγικών συμφερόντων.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μια εβδομάδα μετά το ταξίδι του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν στην Τουρκία, στο πλαίσιο του οποίου η Μόσχα ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και στρέφεται στην Τουρκία ως προτιμώμενο συνεργάτη της για έναν εναλλακτικό αγωγό.

Αναφερόμενο στη σημερινή (8/12) συνάντηση, δημοσίευμα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο EurActiv αναφέρει ότι η ΕΕ επιδιώκει να θέσει στην τουρκική πλευρά την ανάγκη για στενότερη συνεργασία στον αγώνα κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, ιδίως όσον αφορά στον έλεγχο της χρηματοδότησής τους και της ροής των ξένων μαχητών που επιστρέφουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς η Τουρκία αποτελεί τη βασική χώρα διέλευσης. Η Τουρκία ανταπαντά ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ελέγξουν τους επίδοξους μαχητές που ταξιδεύουν στην περιοχή.

Αξιωματούχος της ΕΕ, υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε εξάλλου στον EurActiv ότι η ΕΕ επιδιώκει τη βοήθειά της Τουρκίας για τον εντοπισμό ξένων μαχητών και προειδοποίηση για τυχόν κινδύνους στην ασφάλεια των αερομεταφορών. «Η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει στις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσία, παρά την πίεση από την ΕΕ να συνταχθεί η Τουρκία στην επιβολή κυρώσεων ή τουλάχιστον να μην εκμεταλλεύεται την κατάσταση εξάγοντας προϊόντα προς τη Ρωσία», δήλωσε.

Σημειώνεται τέλος ότι η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και τον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Επίσης, θα ανακοινώσουν αύξηση της βοήθειας της ΕΕ προς την Τουρκία για να αντιμετωπίσει την εισροή προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ.

Σχετικές ειδήσεις