ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ, Μέρκελ και Ποροσένκο συζήτησαν για την Ουκρανία

Ολάντ, Μέρκελ και Ποροσένκο συζήτησαν για την Ουκρανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στις «συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Μινσκ, κυρίως την εφαρμογή μιας πραγματικής κατάπαυσης του πυρός, τις ανταλλαγές κρατουμένων και την επανάληψη του διαλόγου με τους αυτονομιστές στο πλαίσιο της ομάδας επαφής», αναφέρει η ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Επί του πεδίου, όπου εκεχειρία είχε κηρυχθεί την Τρίτη στη φιλορωσική ανατολική Ουκρανία, οι μάχες μειώθηκαν χωρίς ωστόσο να έχουν σταματήσει. Σε οκτώ μήνες, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή 4.634 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δηλαδή περισσότεροι από 300 επιπλέον νεκροί μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Ο Ολάντ και η Μέρκελ «υπογράμμισαν» τη σημασία των προσπαθειών για μια θεσμική λύση για την ανατολική Ουκρανία με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας. «Σημείωσαν την ανάγκη για τις ρωσικές αρχές να λάβουν όλα τα αναμενόμενα μέτρα για να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση, όπως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το είχε πει στον πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα στις 6 Δεκεμβρίου».

«Ενθάρρυναν επίσης τον πρόεδρο Ποροσένκο να αρχίσει τις αναμενόμενες μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ουκρανία. Είναι μια προϋπόθεση ενόψει της ενίσχυσης της διεθνούς βοήθειας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ΔΝΤ, το οποίο χορήγησε την άνοιξη στο Κίεβο οικονομική βοήθεια ύψους 17 δισεκ. δολαρίων στο πλαίσιο ενός διεθνούς πακέτου διάσωσης 27 δισεκ. που δόθηκε από τις δυτικές χώρες, προειδοποίησε τον Νοέμβριο ότι η χώρα θα χρειαστεί επιπλέον 19 δισεκ. μέχρι το τέλος του 2015.

Η αποδέσμευση νέων κεφαλαίων είναι ζωτικής σημασίας για τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες πρέπει να αποπληρώσουν το χρέος τους στη Ρωσία για το φυσικό της αέριο και να βρουν λύση στο πρόβλημα της έλλειψης άνθρακα.

Σχετικές ειδήσεις