ΚΟΣΜΟΣ

Εποικοδομητικές κινήσεις της Ρωσίας για ειρήνη στην Ουκρανία

Εποικοδομητικές κινήσεις της Ρωσίας για ειρήνη στην Ουκρανία

Καμία σύγκρουση δεν σημειώθηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη (16/12) στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, χαιρετίζοντας την ηρεμία που επικράτησε για πρώτη φορά ως «μία θετική ένδειξη για τα επόμενα βήματα που προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο».

Από την πλευρά του και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βίκτορ Μουζένκο, έκανε λόγο για πρόοδο στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τουλάχιστον 1 στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα.

«Είναι η πρώτη ημέρα που δεν σημειώθηκε ούτε ένας βομβαρδισμός», επισήμανε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια συνάντησης με στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, μέρος της οποίας μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με το άκρως κρίσιμο διακύβευμα να εφαρμόσουμε το ειρηνευτικό σχέδιο», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα πάντως οι αντάρτες διαφώνησαν με τον Ποροσένκο καταγγέλλοντας ότι το πυροβολικό του ουκρανικού στρατού βομβάρδισε στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Την αρχική αισιοδοξία επισκίασε εξάλλου αργότερα η είδηση ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Πρόκειται για την πρώτη απώλεια στις τάξεις του ουκρανικού στρατού εδώ και 6 ημέρες.

Παρόλα αυτά, το Κίεβο επισήμανε τη μείωση του αριθμού των επιθέσεων: 8 - 10 περιστατικά κατά μέσο όρο καθημερινά από 70 - 80 στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Ουκρανίας Βίκτορ Μουζένκο κατήγγειλε ότι έως και 10.000 Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν αυτή τη στιγμή στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, παρά τη νέα κατάπαυση του πυρός που σε γενικές γραμμές τηρείται.

«Ο αριθμός των στρατιωτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπολογίζεται μεταξύ 6.000 και 8.000 ή ακόμα - σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες - έως και 10.000» δήλωσε χαρακτηριστικά στον Τύπο, προσθέτοντας πως: «Επιπλέον, σχεδόν 50.000 στρατιώτες έχουν σταθμεύσει κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ουκρανίας».

Ο Μουζένκο κατηγόρησε παράλληλα εκ νέου τη Μόσχα ότι συνεχίζει να παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό και ενισχύσεις στους φιλορώσους αντάρτες, παρά τη νέα εκεχειρία της 9ης Δεκεμβρίου. Κάτι ωστόσο που διαψεύδει το Κρεμλίνο.

«Από την 9η Δεκεμβρίου, 17 στρατιωτικές οχηματοπομπές διείσδυσαν στην ουκρανική επικράτεια, περιλαμβανομένων 298 οχημάτων που μετέφεραν όπλα και πυρομαχικά, 11 οχημάτων μεταφοράς προσωπικού όπως και 48 τεθωρακισμένων, 26 αρμάτων μάχης και 11 συστημάτων του πυροβολικού», σημείωσε επίσης.

Στο μεταξύ, ακόμα και αν οι βομβαρδισμοί που σημειώνονται μεμονωμένα εναντίον θέσεων του ουκρανικού στρατού συνεχίζονται, «η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ανταρτών σε γενικές γραμμές τηρείται», υπογράμμισε ο Ουκρανός στρατηγός.

«Ο αριθμός των βομβαρδισμών με βαρέα όπλα: ρουκέτες Γκραντ από πολλαπλούς εκτοξευτήρες, συστοιχίες πυροβολικού και οβίδες, έχουν μειωθεί σημαντικά σε 2 - 3 καθημερινά, ενώ αντίθετα οι επιθέσεις με πυροβόλα όπλα είναι συχνότερες», κατέληξε.

Κέρι: Εποικοδομητικές κινήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία

Για εποικοδομητικές κινήσεις της Μόσχας, οι οποίες πιθανόν οδηγούν σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία, έκανε επίσης λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

«Ας μου επιτραπεί να πω ότι η Ρωσία έχει προβεί σε εποικοδομητικές κινήσεις τις τελευταίες αυτές ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας:

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις: (...) οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την επιτήρηση της γραμμής ελέγχου, η ηρεμία που επικρατεί σε πολλές πόλεις, η απόσυρση ορισμένων ανθρώπων».

Ο Κέρι αφού μίλησε για «ενδείξεις εποικοδομητικών επιλογών» πρόσθεσε: «Αυτό μόνο να βοηθήσει μπορεί», επισημαίνοντας ότι ο στόχος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ήταν να καταστεί ξεκάθαρο στον Πούτιν ότι υπάρχει ένα τίμημα που συνδέεται με την υποστήριξη που προσέφερε η Μόσχα στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ρωσικό ρούβλι, ο Κέρι επισήμανε: «Πρόκειται για έναν συνδυασμό παραγόντων, ωστόσο οι κυρώσεις ξεκάθαρα είχαν στόχο να προσκαλέσουν τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να κάνει διαφορετικές επιλογές».

Ο ίδιος άλλωστε επισήμανε ότι η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα των κυρώσεων, αλλά επίσης αντανακλά άλλους παράγοντες, όπως η πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ακόμα ότι τα μέτρα που λήφθηκαν εναντίον της Ρωσίας δεν είχαν στόχο να πλήξουν τους Ρώσους πολίτες, αλλά πολλοί εξ αυτών «έχουν εγκλωβιστεί στις επιλογές που κάνει η κυβέρνησή τους και αυτό έχει έναν αντίκτυπο».

Η ταχεία άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία «εξαρτάται από τις επιλογές» του προέδρου Πούτιν, επισήμανε επίσης ο Κέρι από το Λονδίνο, υπογραμμίζοντας πως: «Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αρθούν σε διάστημα μερικών εβδομάδων ή μερικών ημερών ανάλογα με τις επιλογές του προέδρου Πούτιν».

Από την άλλη, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ βλέπει στις κυρώσεις της Δύσης μια προσπάθεια να υπάρξει «αλλαγή καθεστώτος» στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι έχει «σοβαρούς λόγους» να πιστεύει ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης εις βάρος της χώρας του στόχο έχουν να προκαλέσουν αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα.

Σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επέκρινε ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμώντας ότι η εξωτερική πολιτική που υιοθετεί δεν είναι διόλου ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ.

Στην ερώτηση που του τέθηκε εάν οι δυτικές κυρώσεις συνιστούν κατά τη γνώμη του μία απόπειρα να αναγκαστούν οι κυβερνώντες τη Ρωσία να εγκαταλείψουν την εξουσία, ο υπουργός απάντησε: «Έχω πολλούς σοβαρούς λόγους να πιστεύω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Ορισμένοι πολιτικοί μάλιστα δεν προσπαθούν καν να το κρύψουν».

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει παραδεχθεί ότι η Ουάσιγκτον διέταξε την Ευρώπη να την ακολουθήσει και να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Ειλικρινά είναι κρίμα που σε διάστημα τόσων ετών υποτιμήσαμε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών», δήλωσε.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ρωσία όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά θα βγει από αυτή τη δοκιμασία ακόμα πιο δυνατή. Έχουμε βιώσει δοκιμασίες πολύ πιο δύσκολες κατά τη διάρκεια της ιστορίας και κάθε φορά εξήλθαμε από αυτές ακόμα πιο δυνατοί», συμπλήρωσε.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ καταφέρθηκε επίσης εναντίον των γερουσιαστών του αμερικανικού Κογκρέσου που ενέκριναν ομόφωνα το Σάββατο την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και την παράδοση θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία.

«Κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 80% (τα στελέχη του Κογκρέσου) δεν έχουν ποτέ φύγει από τις ΗΠΑ. Ζουν στο δικό τους κόσμο, για αυτό ακριβώς δεν έχω εκπλαγεί από αυτή τη ρωσοφοβία» τόνισε ο υπουργός.

Το κείμενο αυτό, το οποίο ανοίγει το δρόμο για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και τη χορήγηση όπλων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, πρέπει επίσης να εγκριθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μπορεί να ασκήσει βέτο.

«Θα δούμε τι θα κάνει ο Ομπάμα», κατέληξε ο Λαβρόφ.

Σχετικές ειδήσεις