ΚΟΣΜΟΣ

Σταϊνμάγερ: Πολύ καλή είδηση η συμφωνία ΗΠΑ-Κούβας

Σταϊνμάγερ: Πολύ καλή είδηση η συμφωνία ΗΠΑ-Κούβας

O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, χαιρέτισε την ανακοίνωση της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κούβας και των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «μία πολύ καλή είδηση σε μια περίοδο γεμάτη διενέξεις».

«Νιώθω ένα βαθύ σεβασμό για το θάρρος του προέδρου Ομπάμα να βάλει ένα τέλος σε μία πολιτική που διήρκεσε πάνω από 6 δεκαετίες, και δεν οδήγησε παρά μόνο σε ένα καθεστώς απουσίας του διαλόγου και των προοπτικών» υπογράμμισε σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Η ανακοίνωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ (Μπαράκ) Ομπάμα και τον πρόεδρο της Κούβας (Ραούλ) Κάστρο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί μία πολύ καλή είδηση σε μια περίοδο γεμάτη διενέξεις», συνέχισε ο ίδιος.

Το 2013 η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ήδη ξεκινήσει ένα διάλογο με την Κούβα, κυρίως στη βάση της βελτίωσης στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, υπενθύμισε ο Σταϊνμάγερ.

«Συμμερίζομαι την άποψη του προέδρου Ομπάμα ότι η αξιοπρέπεια και ο αυτοπροσδιορισμός των Κουβανών πρέπει να αποτελεί το μέτρο της πολιτικής μας» απέναντι στην κυβέρνηση της Κούβας, συνέχισε ο ίδιος.

«Οι Κουβανοί πρέπει να επωφεληθούν από τις καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ και με την Ευρώπη» κατέληξε η ανακοίνωση.

Και η Μόσχα χαιρετίζει τις εξελίξεις

H ρωσική κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ να εξομαλύνει τις σχέσεις τους με την Κούβα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ριαμπκόφ επισήμανε ότι η απόφαση αυτή που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα νωρίτερα σήμερα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά την όλη διαδικασία.

«Αντιμετωπίζουμε θετικά τη σημερινή ανακοίνωση», τόνισε ο Ριαμπκόφ.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν πιστεύουμε ότι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος οποιαδήποτε χώρας έχει νόμιμη βάση και νομικό έρεισμα».

Σχετικές ειδήσεις