ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: «Έξοδος από την κρίση σε δύο χρόνια»

Πούτιν: «Έξοδος από την κρίση σε δύο χρόνια»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τους Ρώσους ότι η χώρα, που περνά την χειρότερη νομισματική κρίση από το 1998, θα ξαναβρεί την οικονομική ανάπτυξη στη χειρότερη περίπτωση σε διάστημα δύο ετών, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αναγκασθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση της οικονομίας.

Η έξοδος από την κρίση είναι "αναπόφευκτη", κατ΄αρχάς διότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, εξήγησε ο πρόεδρος Πούτιν, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ενώπιον χιλίων δημοσιογράφων.

"Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέτρα που είχαν επιτυχία το 2008", εξήγησε χωρίς ωστόσο δώσει την εντύπωση ότι έχει συγκεκριμένη εικόνα της εξέλιξης της κατάστασης και αναφερόμενος στην πιθανότητα τόσο ανόδου, όσο και περαιτέρω πτώσης του ρουβλίου και τονίζοντας την ύπαρξη πολλών παραγόντων αβεβαιότητας.

Ο πρόεδρος Πούτιν, που βρίσκεται σε ύψη δημοφιλίας, διαβεβαίωσε ότι τα κοινωνικά προγράμματα της αύξησης των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων θα διατηρηθούν, παραδέχθηκε όμως ότι είναι πιθανόν η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να μειώσει ορισμένες κοινωνικές δαπάνες, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

Κρίνοντας ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από την κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της νομισματικής κρίσης είναι τα "προσήκοντα", υπενθύμισε στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ότι "δεν πρέπει να λησμονεί τις ευθύνες της".

Σε ένα κλίμα αστάθειας που επικρατούσε από το πρωί, το ρούβλι έπεσε μετά τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας. Η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 63,10 ρούβλια έναντι του δολαρίου και στα 77,69 έναντι του ευρώ. Το ρούβλι έχει χάσει το 40% της αξίας του από την αρχή του έτους, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων κατά της ρωσικής οικονομίας, αλλά και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Σχετικές ειδήσεις