ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Απαγορεύει... και τα βάζει με τις πετρελαϊκές

Νέα Υόρκη: Απαγορεύει... και τα βάζει με τις πετρελαϊκές

Στην απαγόρευση συγκεκριμένης μεθόδου εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου προχωρά η πολιτεία της Νέας Υόρκης και ανοίγει μέτωπο με μεγάλες εταιρείες ενέργειας.

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης θα απαγορεύσει τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης ή διάρρηξης για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά από έκθεση, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία.
Αυτό δήλωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η υδραυλική ρωγμάτωση είναι η διαδικασία εξόρυξης φυσικού αερίου ή πετρελαίου που βρίσκεται εγκλωβισμένο σε συμπαγή πετρώματα (σχιστόλιθους), μέσω της διοχέτευσης υπό πίεση ενός μείγματος από νερό και άμμο με σκοπό να προκληθούν μικροσκοπικές ρωγμές στο πέτρωμα και να απελευθερωθεί έτσι το κοίτασμα.
Μέχρι σήμερα, στις ΗΠΑ, η υδραυλική ρωγμάτωση έχει απαγορευτεί μόνον στην πολιτεία του Βερμόντ.

Η διαδικασία θεωρείται, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, επικίνδυνη για το περιβάλλον αλλά και τη δημόσια υγεία λόγω των χημικών ουσιών, που χρησιμοποιούνται μαζί με το μείγμα νερού και άμμου για την εξαγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, «εγκλωβισμένο» σε σχιστόλιθους. Όπως είναι αναμενόμενο, η απόφαση για απαγόρευση εξόρυξης με τη συγκεκριμένη μέθοδο συνιστά πλήγμα για τις εταιρείες του τομέα της ενέργειας που περίμεναν χρόνια για να αξιοποιήσουν χιλιάδες στρέμματα γης τα οποία έχουν μισθώσει στην ευρύτερη περιοχή.

Επιμέλεια: Κατερίνα Τζαβάρα

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

(Πηγές: Reuters, ΑΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις