ΚΟΣΜΟΣ

Η ταινία που προκάλεσε «πόλεμο» μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας

Η ταινία που προκάλεσε «πόλεμο» μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας

Αίσθηση και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ, η απόφαση της Sony να ακυρώσει την προγραμματισμένη για την ημέρα των Χριστουγέννων προβολή της ταινίας «The Interview», έπειτα από τις διαδοχικές διαρροές απορρήτων emails και ακυκλοφόρητων ταινιών της εταιρείας στο διαδίκτυο, αλλά και -κυρίως- εξαιτίαςτης απόφασης πολλών κινηματογραφικών αιθουσών να μην προβάλουν την ταινία, λόγω απειλών για τρομοκρατικά χτυπήματα.

«Υπό το φως της απόφασης από την πλειοψηφία των αιθουσών να μην προβληθεί η ταινία "The Interview" έχουμε αποφασίσει να μην προχωρήσουμε με την προγραμματισμένη για τις 25 Δεκεμβρίου προβολή στις κινηματογραφικές αίθουσες», ανέφερε η ανακοίνωση της Sony Pictures, σε μια υπόθεση η οποία έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία και έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, καθώς πολλοί κάνουν λόγο για σοβαρή απειλή κατά της ελευθερίας της έκφρασης.

Το μεγάλο αμερικανικό κινηματογραφικό στούντιο εξέφραζε παράλληλα τη «βαθιά θλίψη του για αυτή την ξεδιάντροπη προσπάθεια να κατασταλεί η διανομή της ταινίας, καθώς και στη διαδικασία να γίνει ζημιά στην εταιρεία».

Μετά την κυβερνοεπίθεση (στις 24 Νοεμβρίου) η οποία παρέλυσε τα υπολογιστικά συστήματα της εταιρείας, τη διαρροή e-mail και προσωπικών δεδομένων, καθώς και την κυκλοφορία στο διαδίκτυο υπό έκδοση ταινιών της Sony, οι απειλές χάκερ -με αναφορές μάλιστα στην 11η Σεπτεμβρίου- να εξαπολύσουν επιθέσεις στις αίθουσες οδήγησαν σε μπαράζ ακυρώσεων της προβολής του φιλμ ανά τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της πρεμιέρας στη Νέα Υόρκη.

Εκπρόσωπος αλυσίδας κινηματογράφων που επρόκειτο να φιλοξενήσει την πρεμιέρα, ανακοίνωσε πως η προβολή ακυρώθηκε στη σκιά των απειλών της ομάδας, η οποία αυτοαποκαλείται Guardians of Peace (Φύλακες της Ειρήνης), ότι «ο κόσμος θα γεμίσει με φόβο».

the-interview-seth-rogen-james-franco-randall-park-on-set

«Θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Σας συστήνουμε να μείνετε μακριά από τις αίθουσες. Εάν το σπίτι σας βρίσκεται κοντά, καλύτερα να φύγετε. Ό,τι και να συμβεί τις επόμενες ημέρες ευθύνεται η απληστία της Sony Pictures», προειδοποιούσε η οργάνωση, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα χιλιάδες ιδιωτικά e-mail της εταιρείας, αριθμούς μητρώου κοινωνικής ασφάλισης και μισθολογικές πληροφορίες, φέρνοντας σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τη Sony, η οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μηνύσεις πρώην υπαλλήλων της που μπορεί να της κοστίσουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες που υποδεικνύουν ενεργή συνωμοσία κατά των αιθουσών κινηματογράφων», υπογράμμισε όμως πως ακόμη αναλύει τα μηνύματα της οργάνωσης.

Αν και επισήμως οι αρχές της Βόρειας Κορέας έχουν καταδικάσει την ταινία αλλά παράλληλα αρνούνται και κάθε εμπλοκή στην κυβερνοεπίθεση, μια κυβερνητική πηγή στις ΗΠΑ χαρακτήρισε την επίθεση των χάκερς ως «κρατική χορηγία» από την ασιατική χώρα, ενώ άλλες πηγές ανέφεραν ότι στην υπόθεση εμπλέκεται δίχως αμφιβολία η κυβέρνηση Ουν.

«Η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει αν θα προχωρήσει σε δημόσια ανακοίνωση των συμπερασμάτων των ερευνητών », δήλωσαν οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Στην παρωδία, στην οποία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Σεθ Ρόγκεν και Τζέιμς Φράνκο, η αμερικανική CIA προσλαμβάνει δυο δημοσιογράφους οι οποίοι με το πρόσχημα της συνέντευξης μεταβαίνουν στη Βόρεια Κορέα για να δολοφονήσουν τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν.

 79804132 025152434

Ασφαλώς δεν πρόκειται για την πρώτη αμερικανική ταινία η οποία ασχολείται με τη Βόρεια Κορέα, καθώς πριν από μερικά χρόνια οι δημιουργοί της τηλεοπτικής σειράς animation «South Park» μας είχαν δώσει το «Team America: World Police» (η επαναπροβολή της οποίας επίσης ακυρώθηκε την Πέμπτη, 18/12/2014 από την Paramount), μια ανελέητη σάτιρα, η οποία φτάνει μέχρι τον πρώην δικτάτορα της χώρας, Κιμ Τζονγκ Ιλ. Και σε άλλες ταινίες, όπως για παράδειγμα το «Red Dawn», οι Βορειοκορεάτες «αναλάμβαναν» το ρόλο του «κακού» του χολιγουντιανού σινεμά.

Αυτό, ωστόσο, το οποίο μάλλον προκάλεσε την ιδιαίτερα οργισμένη αντίδραση της Βόρειας Κορέας στην προκειμένη περίπτωση, ήταν το παρηκμασμένο και αδύναμο πορτραίτο του Κιν Γιονγκ Ουν, το οποίο παρουσιάζει το «The Interview», αλλά και η ολοένα αυξανόμενη εισροή ταινιών και βίντεο μέσω του διαδικτύου, τα οποία δείχνουν μια εικόνα της χώρας πολύ μακριά από το «ιδανικό» πορτραίτο, το οποίο θέλουν να παρουσιάζουν οι αρχές.

Και αυτό ίσως είναι τελικά ένα πλήγμα το οποίο ο Ουν δεν αντέχει, όπως επισημαίνουν αρκετά διεθνή ΜΜΕ.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Σχετικές ειδήσεις