ΚΟΣΜΟΣ

Νίκολιτς: Παρουσιάζει οριστική λύση για το Κόσοβο

Νίκολιτς: Παρουσιάζει οριστική λύση για το Κόσοβο

Οριστική λύση στο ζήτημα του Κοσόβου πρόκειται να παρουσιάσει στη σερβική κυβέρνηση ο πρόεδρος της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, όπως τουλάχιστον ο ίδιος προανήγγειλε.

Ο Νίκολιτς διευκρίνισε ότι θα ενημερώσει για το σχέδιο πρότασης πρώτα τον πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Θα είναι πρόταση στην κυβέρνηση, επειδή με βάση το Σύνταγμα δεν έχω δικαίωμα να καταθέτω προτάσεις στη Βουλή. Ο Αλεξάνταρ Βούτσις και εγώ μαζί ήρθαμε στην εξουσία και μαζί θα φύγουμε, αν δεν πάνε καλά τα πράγματα», ανέφερε σε συνέντευξή του στο περιοδικό "ΝΙΝ" του Βελιγραδίου.

«Αν δεν υπάρξει ομοφωνία, τότε δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο για το Κόσοβο, επειδή στα χέρια μου δεν είναι ούτε η εξωτερική, ούτε η εσωτερική πολιτική. Αλλά, επειδή νίκησα σε άμεσες εκλογές, αναμένεται από μένα να έχω θέση και είμαι έτοιμος, όπως και στην περίπτωση της προηγούμενης πλατφόρμας. Να προτείνω αρχικό κείμενο και η κυβέρνηση να μου πει τι είναι εφικτό και τι όχι, να καταλήξουμε σε κοινή λύση και να ζητήσουμε τη στήριξη διεθνών κύκλων», επισήμανε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Επίσης, ο Τόμισλαβ Νίκολιτς εκτίμησε ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ στέκεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τη Σερβία.

«Θα είναι όρος η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ή θα συμπεριφερόμαστε σαν να υπάρχει δίπλα μας ανεξάρτητη χώρα, την οποία δεν αναγνωρίσαμε; Σε πολλούς οργανισμούς δεν μας ρωτάνε πλέον αν το Κόσοβο είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και τεράστια είναι η πίεση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Και υπό τη μάσκα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας το αποκαλούμενο κράτος του Κοσόβου μπορεί να γίνει μέλος και αυτού του οργανισμού. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης ήδη συνεργάζεται με την Πρίστινα», αναφέρει ο Νίκολιτς.

Ο Σέρβος πρόεδρος είπε ακόμα ότι με την πρότασή του κανένας δεν θα είναι πλήρως ικανοποιημένος και ότι θα υπάρξει αντίσταση από τις δυτικές χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο. Υπογράμμισε, ότι βασικός στόχος της Σερβίας είναι η ένταξη στην ΕΕ, αλλά - όπως είπε - «η Ένωση "πρέπει να αποδείξει αν ειλικρινά διαπραγματεύεται μαζί μας, αν μας θέλει ή όχι».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «αν πραγματικά όρος για την ένταξη είναι να αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, είναι ένδειξη ότι δεν μας θέλει η ΕΕ. Επιπλέον, είναι πολύ δύσκολη και μια απόφαση σχετικά με μια κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ κι αυτά είναι δύο πράγματα για τα οποία επέμεινε ο Γιοχάνες Χαν. Σχετικά με αυτά τα δύο πράγματα η κυβέρνηση πρέπει να έχει μια σαφή θέση, αν είναι έτοιμη γι αυτό ή όχι».

Σχετικές ειδήσεις