ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Πρωτοφανής κατάπαυση του πυρός από τους αντάρτες

Κολομβία: Πρωτοφανής κατάπαυση του πυρός από τους αντάρτες

Τη χωρίς προηγούμενο κίνηση της ανταρτικής οργάνωσης «Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC)» να κηρύξουν επ' αόριστον κατάπαυση του πυρός, χαιρέτισε η κυβέρνηση της χώρας, συνεχίζοντας ωστόσο να αποκλείει οποιαδήποτε στρατιωτική εκεχειρία πριν υπάρξει τελική συμφωνία.

«Είναι μια καλή αρχή για αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών στην εθνική επικράτεια που μπορεί να οδηγήσει, αν φθάσουμε σε μια συμφωνία για το τέλος της σύγκρουσης, σε μια διμερή και οριστική κατάπαυση του πυρός», αντέδρασε η προεδρία της Κολομβίας σε ανακοίνωσή της την επομένη της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης των FARC.

Υπενθυμίζεται ότι από την Αβάνα, όπου άρχισαν πριν από δύο χρόνια οι συνομιλίες, η αντιπροσωπεία των FARC κήρυξε χθες (17/12) μια «επ' αόριστον διακοπή των εχθροπραξιών».

Μέχρι τώρα η μαρξιστική αυτή ανταρτική οργάνωση, η οποία είναι η παλαιότερη της Λατινικής Αμερικής και εξακολουθεί να αριθμεί 8.000 μαχητές έπειτα από μισό αιώνα ύπαρξης, δεν είχε τηρήσει παρά προσωρινές καταπαύσεις του πυρός κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Προειδοποίησε πάντως ότι θα διακόψει την εκεχειρία της σε «περιπτώσεις επιθέσεων εκ μέρους των κρατικών δυνάμεων», προτείνοντας την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Μπογκοτά υπογράμμισε ωστόσο ότι «δεν δέχεται» αυτή την τελευταία πρόταση, αλλά και ότι θα εκτιμήσει η ίδια «το σεβασμό της εκεχειρίας που υποσχέθηκαν οι FARC», υπενθυμίζοντας παράλληλα πως «η προστασία των πολιτών αποτελεί συνταγματικό καθήκον της».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαπραγματεύσεις με τις FARC έχουν στόχο να τερματίσουν την παλαιότερη σύγκρουση της Λατινικής Αμερικής, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 220.000 ανθρώπους, ενώ έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό 5,3 εκατ. ανθρώπων μέσα σε μισό αιώνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι παρατηρητές υπογράμμισαν πάντως τον πρωτοφανή χαρακτήρα της απόφασης των ανταρτών να προχωρήσουν σε μια εκεχειρία χωρίς να περιμένουν την ίδια κίνηση από την πλευρά των Αρχών…

Σχετικές ειδήσεις