ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Ξεπερνούν τους 180 οι απαχθέντες από τη Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Ξεπερνούν τους 180 οι απαχθέντες από τη Μπόκο Χαράμ

Τουλάχιστον 185 άτομα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά, απήχθησαν και άλλα 32 σκοτώθηκαν σε επίθεση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ σε ένα χωριό της βορειοανατολικής Νιγηρίας, σε μια υπόθεση που θυμίζει πολύ την απαγωγή περισσότερων από 200 μαθητριών τον περασμένο Απρίλιο.

Η νέα επιδρομή, που σημειώθηκε την Κυριακή αλλά έγινε γνωστή μόλις σήμερα, καταδεικνύει και πάλι την αδυναμία του νιγηριανού στρατού να αντιμετωπίσει τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις των ισλαμιστών σε μια περιοχή την οποία η Μπόκο Χαράμ έχει ανακηρύξει "ισλαμικό χαλιφάτο". Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν, που θα είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου μολονότι έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την απαγωγή των κοριτσιών από το Τσίμποκ, έχει υποσχεθεί ότι θα βάλει τέλος στη βία και θα ανακαταλάβει τις πόλεις που έχουν πέσει στα χέρια των ισλαμιστών.

Το δράμα του Τσίμποκ —219 κορίτσια είναι ακόμη όμηροι της Μπόκο Χαράμ— προκάλεσε αίσθηση σε όλον τον κόσμο και στάθηκε η αφορμή για την έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας "Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας", ωστόσο οι απαγωγές γυναικών από τους ισλαμιστές είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε αυτήν την περιοχή της Νιγηρίας. Οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια χρησιμοποιούνται ως σκλάβες του σεξ, μαγειρεύουν και καθαρίζουν στα στρατόπεδα της Μπόκο Χαράμ αλλά μερικές φορές στέλνονται και στην πρώτη γραμμή της μάχης, ως ανθρώπινες ασπίδες.

Στο χωριό Γκουμσούρι, 70 χιλιόμετρα νοτίως του Μαϊντουγκούρι, της πρωτεύουσας της πολιτείας Μπόρνο, οι ισλαμιστές έφτασαν με αυτοκίνητα, έριξαν βόμβες μολότοφ, πυρπόλησαν σπίτια και άρχισαν να πυροβολούν τους κατοίκους. "Σκότωσαν 32 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τον ιμάμη της κοινότητας και τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας", είπε ένας τοπικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Αφού σκότωσαν τους νέους μας, πήραν τις γυναίκες και τα κορίτσια", είπε ένας κάτοικος, ο Μουχτάρ Μπούμπα, ο οποίος διέφυγε και έφτασε στο Μαϊντουγκούρι.

Σύμφωνα με τον κατάλογο που συνέταξαν τοπικοί φύλαρχοι σε συνεργασία με τις οικογένειες των θυμάτων, μεταξύ των 185 ομήρων υπάρχουν και αρκετά νεαρά αγόρια. Ένας εκπρόσωπος της τοπικής πολιτοφυλακής, ο Ουσμάν Κακάνι, ανέβασε τον αριθμό των ομήρων στους 191.

Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι ισλαμιστές ανάγκασαν τους ομήρους να ανεβούν στα φορτηγά και τους μετέφεραν στο δάσος της Σαμπίσα, στην ίδια περιοχή όπου είχαν μεταφερθεί και τα κορίτσια από το Τσίμποκ πριν να τα χωρίσουν σε μικρότερες ομάδες.

Η επίθεση αυτή δεν έγινε γνωστή νωρίτερα κυρίως επειδή στην περιοχή δεν υπάρχει δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και οι δρόμοι που συνδέουν το χωριό με τις μεγαλύτερες πόλεις είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Ντόπιοι αξιωματούχοι είπαν ότι το χωριό προστατευόταν από μια ιδιωτική πολιτοφυλακή, η οποία όμως δεν ήταν σε θέση να αποτρέψει την επίθεση της Κυριακής.

Σχετικές ειδήσεις