ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: αντιδράσεις για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο

Κένυα: αντιδράσεις για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο

Νομοσχέδιο που προβλέπει τη λήψη αυστηρών αντιτρομοκρατικών μέτρων εγκρίθηκε σήμερα από το κοινοβούλιο της Κένυας, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων

Το νομοσχέδιο, εναντίον του οποίου τάσσονται πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο μπορούν να κρατούνται προσωρινά ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες από τις 90 στις 360 ημέρες.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα υποχρεούνται να παρέχουν στις αρχές πληροφορίες σχετικά με τους ενοικιαστές τους, ενώ θα τιμωρούνται μέσα μαζικής ενημέρωσης σε περίπτωση που δημοσιεύουν υλικό το οποίο είναι «πιθανό να προκαλέσει φόβο ή αίσθημα συναγερμού».

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας δεν επιτράπηκε η παρουσία δημοσιογράφων, ενώ η τηλεοπτική μετάδοση διεκόπη μόλις ξεκίνησε η διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα ζήτησε από τους βουλευτές να υιοθετήσουν το νομοσχέδιο ώστε να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, κυρίως την απειλή από τους ισλαμιστές της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ που έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον της Κένυας.

«Δεν έχετε να φοβάστε κάτι από τον νόμο αυτόν, εκτός κι αν εμπλέκεστε σε εγκληματικές δραστηριότητες», διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ο Κενυάτης πρόεδρος.

Σχετικές ειδήσεις