ΚΟΣΜΟΣ

«The Interview»: Χαμός στις ΗΠΑ με την ακύρωση της προβολής

«The Interview»: Χαμός στις ΗΠΑ με την ακύρωση της προβολής

Ξεχάστε την πολιτική... οι διεθνείς διευθύνοντες της Sony Pictures ισχυρίζονται ότι η κωμωδία για τη Βόρεια Κορέα είναι "απελπιστικά ανιαρή, καθόλου αστεία" και "θα είχε παταγώδη αποτυχία αν προβαλλόταν στις αίθουσες" σύμφωνα με το περιεχόμενο των e-mails που αντάλλασσαν και διέρρευσαν, για να κανευνάσουν τις οργισμένες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή τους.

Ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή η προβολής της ταινίας "The interview" μετά τις απειλές από χάκερς που διέρρευσαν εσωτερικά έγγραφα της εταιρίας και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και ταινίες που δεν έχουν προβληθεί στο Διαδίκτυο. Κυβερνητικές πηγές στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι ερευνητές προσδιόρισαν ότι η επίθεση "είχε κρατική χορηγία" και ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας κινεί τα νήματα. Η Πιονγκγιάνγκ συνεχάρη τους χάκερς αυτούς που αυτοαποκαλούνται "Φύλακες της Ειρήνης" διαψεύδοντας παράλληλα κάθε ανάμειξή της.

Η ακύρωση της προβολής είναι πρωτοφανής στην ιστορία του κινηματογράφου, η εταιρία παραγωγής και διανομής Sony εξέπληξε τον κόσμο της έβδομης τέχνης, ο οποίος πλέον ανησυχεί για την ελευθερία της έκφρασης. "Είναι μια βαριά απόφαση, τόσο για το στούντιο όσο και για την ελευθερία της έκφρασης", αντιδρά ο Τζιλ Ζακόμπ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών επί σχεδόν 15 χρόνια. Το ίδιο δήλωσαν και προσωπικότητες του κινηματογράφου που ρωτήθηκαν σχετικά.

Ακόμη και κατά την προβολή το 1988 του "Τελευταίου πειρασμού" του Μάρτιν Σκορσέζε, που είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ, ακόμη και επιθέσεις των καθολικών φονταμενταλιστών στη Γαλλία, η ταινία φυσικά είχε προβληθεί.

"Είναι εξαιρετικά σπάνιο μια προγραμματισμένη προβολή να ακυρωθεί. Και γενικά, είναι ένας λόγος σύγκρουσης μεταξύ του σκηνοθέτη, του παραγωγού και/ή του κινηματογραφικού στούντιο", τονίζει ο Μαρκ Μισιονέ, πρόεδρος της γαλλικής ένωσης κινηματογραφικών παραγωγών.
Το στούντιο μπορεί επίσης να αποφασίσει να αναστείλει την προβολή της ταινίας στις αίθουσες επειδή φοβάται μεγάλη αποτυχία. Με την "Συνέντευξη", η περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική.

the-interview-seth-rogen-james-franco-randall-park-on-set

Η κωμωδία των Σεθ Ρότζεν και Ιβαν Γκόλντμπεργκ αφηγείται μια φανταστική συνωμοσία της CIA που στρατολογεί έναν παρουσιαστή εκπομπής λόγου για να δολοφονήσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν.

Ωστόσο μερικές ημέρες πριν από την προγραμματισμένη προβολή στις 25 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, η Sony αποφάσισε προχθές την ακύρωση της προβολής. Χωρίς εξήγηση.

Η απόφαση της Sony πιθανόν λήφθηκε μετά την απόφαση των μεγαλύτερων αλυσίδων κινηματογραφικών αιθουσών στις ΗΠΑ να μην προβάλουν την ταινία, έπειτα από απειλές για επιθέσεις από χάκερς που πραγματοποίησαν καταστροφική κυβερνοεπίθεση εναντίον του ομίλου.

"Ο εκβιασμός των κυβερνοπειρατών βασίζεται επίσης στη δημοσιοποίηση απόρρητων δεδομένων, κάτι που προσδίδει αξιοπιστία στις απειλές", υπογραμμίζει ο Μαρκ-Ολιβιέ Σεμπάγκ, γενικός αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας των γαλλικών σινεμά. "Αυτή η ιστορία είναι τρελή!".

Οι αστέρες του Χόλιγουντ διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την κίνηση αυτή της Sony, κατηγορώντας την ότι ενέδωσε στον εκβιασμό. "Μήπως θα αποσύρουν από τις οθόνες οποιαδήποτε ταινία δέχεται μια ανώνυμη απειλή;", δήλωσε με αποδοκιμασία ο σκηνοθέτης Τζαντ Απάτοου, μορφή της αναβίωσης της αμερικανικής κωμωδίας.

Ο συγγραφέας Στίβεν Κινγκ έγραψε στο Twitter: "Ευτυχώς που (η Sony) δεν εξέδωσε τους Σατανικούς Στίχους" το βιβλίο του Σαλμάν Ρούσντι που κυκλοφόρησε το 1988. Ο βρετανός συγγραφέας ινδικής καταγωγής, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα) εξαιτίας του μυθιστορήματος αυτού,αναγκάστηκε να ζήσει μερικά χρόνια υπό αστυνομική προστασία. "Λυπηρό για την ελευθερία της έκφρασης", δήλωσε ο αμερικανός κωμικός Στιβ Καρέλ.

"Ένα αμερικανικό στούντιο είναι μια εμπορική εταιρία, που δεν λειτουργεί για να προασπίζει τις μεγάλες αρχές της ελευθερίας. Υπολόγισε ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο", δηλώνει ο Μαρκ Μισιονέ.

Η προβολή μιας ταινίας μπορεί να κοστίσει εκατομμύρια δολάρια, σε μάρκετινγκ και προώθηση, τα οποία προστίθενται στον προϋπολογισμό της ταινίας μεγάλου μήκους (42 εκατομμύρια δολάρια για την "Ιnterview"). Από τη στιγμή που οι κινηματογραφικές αίθουσες αρνούνταν να την προβάλουν, η Sony έκανε τους υπολογισμούς της και αποφάσισε να σταματήσει τα έξοδα.

"Θα ήθελα να δω τη Sony να αψηφά τις απειλές, να προβάλλει την ταινία, αλλά τι θα κάνει αν σημειωθεί βομβιστική επίθεση σε κινηματογραφική αίθουσα; Ήδη έχουν γίνει επιθέσεις σε κινηματογράφους", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ουάλτερ, καθηγητής στη Σχολή Κινηματογράφου του UCLA στο Λος Άντζελες.

Ο βραζιλιάνος συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο προσέφερε χθες 100.000 δολάρια για να αγοράσει τα δικαιώματα της ταινίας που θέλει να προβάλει δωρεάν στο ιστολόγιο του. "Προσφέρω στη @SonyPictures 100.000 δολάρια για τα δικαιώματα της 'The Interview'. Θα την προβάλλω δωρεάν στο μπλογκ μου. Επικοινωνήστε παρακαλώ μαζί μου μέσω της @SonyPicturesBr", γράφει ο Κοέλιο στο λογαριασμό του στο Τwitter.

Το φιλμ "πιθανόν να διαρρεύσει στο Ιντερνετ", πιστεύει ο Ζιλ Ζακόμπ, μια υπόθεση που δεν θα αντισταθμίσει ωστόσο τις οικονομικές απώλειες της Sony.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Σχετικές ειδήσεις