ΚΟΣΜΟΣ

Στην αιωνιότητα... κύλισε μια πέτρα του Σκανδάλου Προφιούμο

Στην αιωνιότητα... κύλισε μια πέτρα του Σκανδάλου Προφιούμο

Πέθανε, σε ηλικία 70 ετών, η Μάντι Ράις-Ντέιβις, μια από τις πρωταγωνίστριες του σκανδάλου Προφιούμο, των αρχών της δεκαετίας του '60 στη Βρετανία.

Η θρυλική Μάντι Ράις-Ντέιβις, από τα πρόσωπα-κλειδιά στο σκάνδαλο Προφιούμο που τη δεκαετία του '60 έφερε τα πάνω-κάτω στη Βρετανία και απείλησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Χάρολντ Μακμίλαν, πέθανε από καρκίνο, σε ηλικία 70 ετών.

Το πρώην μοντέλο, ήταν η συγκάτοικος της Κριστίν Κίλερ, της οποίας η σχέση με τον τότε υπουργό πολέμου Τζον Προφιούμο οδήγησε στην παραίτησή του το 1963. Οι δονήσεις του σκανδάλου της εποχής, συγκλόνισαν τη βρετανική κοινή γνώμη γιατί η πέτρα του σκανδάλου, όχι μόνο είχε μια σύντομη σχέση με τον αξιοσέβαστο συντηρητικό πολιτικό, αλλά την ίδια περίοδο, διατηρούσε ειδύλλιο και με τον στρατιωτικό ακόλουθο στην πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης, Γιεβγκένι Ιβανόφ. Ο Τύπος της εποχής κατηγόρησε εμμέσως, ούτε λίγο ούτε πολύ τον Προφιούμο για εσχάτη προδοσία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κρατικά μυστικά διοχετεύτηκαν στη Μόσχα, μέσω της Κίλερ και του Ιβανόφ, τον οποίο και παρουσίαζε ως Ρώσο κατάσκοπο.

Ο Προφιούμο είχε διαψεύσει ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ότι είχε σχέση με ρην Κίλερ ενώ η Ράις-Ντέιβις, είχε δηλώσει δημόσια ότι διατηρούσε σχέση με το Λόρδο Άστορ. Όταν η Ράις-Ντέιβις πληροφορήθηκε ότι εκείνος την είχε κατηγορήσει ότι ψεύδεται αρνούμενος ότι είχε οποιαδήποτε σχέση μαζί της, απάντησε με μια φράση, που καταχωρήθηκε αργότερα στο λεξικό της Οξφόρδης. «Well he would, wouldn' t he?», είχε πει.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Επιμέλεια: Κατερίνα Τζαβάρα
(Πηγή: BBC)


Σχετικές ειδήσεις