ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Δε «χορταίνει» ζωές ο εμφύλιος (pics)

Συρία: Δε «χορταίνει» ζωές ο εμφύλιος (pics)

Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι τραυματίες στη Συρία. Τις ζωές που δεν παίρνει ο εμφύλιος τις κατατρώγουν οι ασθένειες που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής και της περιορισμένης πρόσβασης σε καθαρό νερό.

Θερίζει ο εμφύλιος στη Συρία, που δε μετρά κατεστραμμένες ζωές μόνο σε νεκρούς. Οι τραυματίες ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο και οι ασθένειες εξαπλώνονται στη χώρα αφού, οι ασθενείς δεν έχουν συχνά πρόσβαση σε φάρμακα. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, καταγράφεται κατακόρυφη μείωση των ανθρώπων που εμβολιάζονται (το ποσοστό ήταν 90% πριν το ξέσπασμα του πολέμου και έπεσε φέτος στο 52%), κάτι που σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό, συμβάλλει στην εμφάνιση ασθενειών όπως ο τυφοειδής πυρετός και η ηπατίτιδα.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους από τον Μάρτιο του 2011. Η κατάρρευση του συστήματος υγείας της Συρίας, όπου πάνω από τα μισά δημόσια νοσοκομεία έχουν σταματήσει να λειτουργούν, σημαίνει ότι η προσφορά φροντίδας και θεραπείας, τόσο για τους τραυματίες όσο και για τους ασθενείς, δεν μπορεί να προσφέρονται συστηματικά. Σύμφωνα με δηλώσεις της Ελίζαμπεθ Χοφ, εκπροσώπου της ΠΟΥ στη Συρία, η κυβέρνηση του Άσαντ, η οποία ζητεί να υποβάλλεται στη δική της έγκριση η αποστολή οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια που μπαίνουν στη χώρα, εμποδίζει τη διανομή χειρουργικών εφοδίων, επιδέσμων και συριγγών, σε περιοχές τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες.

Πάνω από 6.500 κρούσματα τυφοειδούς έχουν αναφερθεί φέτος σε όλη τη Συρία, όπως και 4.200 κρούσματα ιλαράς, που εξελίσσεται στην πλέον θανατηφόρα ασθένεια για τα παιδιά στη Συρία, επισήμανε η αξιωματούχος του ΠΟΥ. Σύροι ακτιβιστές στην Ανατολική Γούτα, ένα από τα προάστια της Δαμασκού, τονίζουν εξάλλου πως η φυματίωση εξαπλώνεται εκεί εξαιτίας των πολύ κακών συνθηκών υγιεινής και της πολιορκίας των κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες εμποδίζουν τη διέλευση αποστολών βοήθειας.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Επιμέλεια: Κατερίνα Τζαβάρα


(Πηγές: Reuters, ΑΠΕ)


Σχετικές ειδήσεις