ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Επιχείρηση εναντίον των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Επιχείρηση εναντίον των Ταλιμπάν

Ο στρατός του Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα (22/12/2014) ότι εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στην επαρχία Κουνάρ, σε μια περιοχή που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούν ως βάση των μετόπισθεν το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP), που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον ενός σχολείου στην Πεσάβαρ, την πιο πολύνεκρη στην ιστορία του Πακιστάν.

Την επομένη αυτής της επίθεσης, στην οποία βρήκαν τον θάνατο 149 άνθρωποι, ανάμεσά τους 133 μαθητές, την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν Ράχιλ Σαρίφ και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι δεσμεύθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Καμπούλ να «πολεμήσουν μαζί την τρομοκρατία».

Κατόπιν ο Αφγανός μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών, ο στρατηγός Μοχάμαντ Αγιούμπ Σαλάνγκι, μετέβη στην επαρχία Κουνάρ, στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, η οποία γειτονεύει με τις ημιαυτόνομες επαρχίες των φυλών του Πακιστάν, εστία των μελών του TTP, που καταδιώκει ο πακιστανικός στρατός. Και σήμερα, ο αφγανικός στρατός ανακοίνωσε ότι άρχισε μια «κοινή επιχείρηση» με την αστυνομία εναντίον των ανταρτών στην περιοχή Ντάνγκαμ.

Πέραν της χερσαίας επιχείρησης, οι αφγανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σφυροκόπησαν τις θέσεις των ανταρτών με επιθετικά ελικόπτερα. «Η επιχείρηση είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 αντάρτες», δήλωσε ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, δίνοντας έναν απολογισμό που είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σουτζά ουλ Μουλκ Τζαλάλα, ωστόσο, λέει οι συγκρούσεις άρχισαν στην πραγματικότητα πριν από περίπου δέκα ημέρες, όταν μια δύναμη αποτελούμενη από «1.500 ως 2.000 Ταλιμπάν επιτέθηκε σε απομονωμένα χωριά» στην περιοχή Ντάνγκαμ, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι χωρικοί ηττήθηκαν και οι αφγανικές δυνάμεις προσπαθούν έκτοτε να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών που έπεσαν στα χέρια των ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων και Πακιστανών Ταλιμπάν, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Πάνω από 30 Αφγανοί αστυνομικοί και στρατιωτικοί και δεκάδες αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που διαρκούν πολλές ημέρες», διευκρίνισε ο Μοχάμαντ Ζαμάν Ουαζίρι, ο διοικητής των δυνάμεων του αφγανικού στρατού στο ανατολικό Αφγανιστάν. «Και οι μάχες συνεχίζονται», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Σαββατοκύριακο επτά άμαχοι, ανάμεσά τους δύο κορίτσια, σκοτώθηκαν όταν το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν επλήγη από έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που οι αντάρτες είχαν τοποθετήσει στην άκρη ενός δρόμου.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Τwitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Σχετικές ειδήσεις