ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: «Νομίζαμε πως το δεξαμενόπλοιο μετέφερε ισλαμιστές μαχητές».

Λιβύη: «Νομίζαμε πως το δεξαμενόπλοιο μετέφερε ισλαμιστές μαχητές».

Ένα ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο βομβάρδισε λιβυκό μαχητικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα δύο μέλη του πληρώματός του, ένας Έλληνας κι ένας Ρουμάνος, να χάσουν τη ζωή τους. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των δυνάμεων «το πλοίο θεωρείτο ύποπτο για το ενδεχόμενο να μετέφερε όπλα και πυρομαχικά για τους εξτρεμιστές που ελέγχουν την πόλη».

Εν μέσω της κλιμάκωσης της αναμέτρησης ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις στη Λιβύη, ένα λιβυκό μαχητικό αεροσκάφος των δυνάμεων που είναι πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση βομβάρδισε ένα ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά της χώρας, με αποτέλεσμα δύο μέλη του πληρώματός του να χάσουν τη ζωή τους

Η αεροπορική επιδρομή, η οποία έγινε την Κυριακή, προκάλεσε ζημιές στο δεξαμενόπλοιο Araevo, το οποίο μετέφερε 12.600 τόνους αργού πετρελαίου και βρισκόταν έξω από το λιμάνι Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης, όπως ανέφεραν το Λιμενικό Σώμα της Ελλάδας και Λίβυοι αξιωματούχοι.

Αξιωματικοί του στρατού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης είπαν νωρίτερα ότι το πλοίο είχε προειδοποιηθεί να μην εισέλθει στον λιμένα στη Ντέρνα και υποστήριξαν ότι μετέφερε ισλαμιστές μαχητές στην πόλη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καταδίκασε την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «απρόκλητη και άνανδρη», κι απαίτησε να διεξαχθεί έρευνα και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Ο βομβαρδισμός είχε επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλα δύο μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Ο Άχμεντ Μπου Ζάγιαντ αλ Μισμάρι, ένας εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των δυνάμεων που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, επιβεβαίωσε ότι κυβερνητικό μαχητικό αεροσκάφος έπληξε το πλοίο.
«Τα λιμάνια στη Ντέρνα και τη Βεγγάζη ήταν κλειστά και είχαμε προειδοποιήσει όλα τα δεξαμενόπλοια να μην τα πλησιάσουν», είπε ο Μεσμάρι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Τρία χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, στη Λιβύη βρίσκεται σε εξέλιξη μια σκληρή σύγκρουση για την εξουσία ανάμεσα σε δύο ομάδες των άλλοτε ανταρτών που έχουν εγκαθιδρύσει αντίπαλες κυβερνήσεις, διεκδικώντας η καθεμιά για τον εαυτό της νομιμοποίηση και τον έλεγχο των τεράστιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας.

Και οι δύο πλευρές έχουν διορίσει —ταυτόχρονα— διαφορετικές διοικήσεις στην NOC, την Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου της Λιβύης, δημιουργώντας σύγχυση σε ό,τι αφορά το ερώτημα ποιος ελέγχει τι.

Ο Ηλίας Σύρος, στέλεχος της εταιρείας Aegean Shipping Enterprises Co, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει διαρροή πετρελαίου» και τόνισε πως το πλοίο δεν έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές. «Βρισκόμαστε στην διαδικασία αξιολόγησης των ζημιών», είπε ο κ. Σύρος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σημείωσε ότι έχει έλθει σε επαφή με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Λιβύη Μπερναρντίνο Λεόν και με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σχετικές ειδήσεις