ΚΟΣΜΟΣ

Συρία-Ιράκ: 3.222 στόχοι του ΙΚ έχουν πληγεί από τις επιδρομές του συνασπισμού

Συρία-Ιράκ: 3.222 στόχοι του ΙΚ έχουν πληγεί από τις επιδρομές του συνασπισμού

Τον ακριβή απολογισμό των αεροπορικών επιδρομών από τις δυνάμεις του συνασπισμού κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ παρουσίασε και σχολίασε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, οι επιδρομές έχουν προκαλέσει ζημιές ή έχουν καταστρέψει 3.222 στόχους από την έναρξή της εκστρατείας, τον περασμένο Αύγουστο. Μεταξύ των στόχων που χτυπήθηκαν είναι 58 άρματα μάχης, 184 οχήματα Χάμβι, 673 θέσεις μάχης και 980 κτίρια ή στρατώνες.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Πεζικού, Στιβ Γουόρεν ισχυρίστηκε ότι δεν είναι σίγουρος αν πολλοί στόχοι καταστράφηκαν ολοσχερώς «είμαι, όμως, βέβαιος ότι το μέγεθος της καταστροφής είναι υψηλό. Οι επιδρομές μας είναι εξαιρετικά ακριβείς».

Από την 8η Αυγούστου και έως τις 23:00 της Τρίτης (σ.σ. 06:00 ώρας Ελλάδας την Τετάρτη), αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους πραγματοποίησαν συνολικά 1.676 εξόδους εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία και έχουν εξαπολύσει 4.775 βόμβες και πυραύλους, συμπλήρωσε ο Γουόρεν ο οποίος, πάντως, αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιο είναι το ποσοστό του εξοπλισμού του Ισλαμικού Κράτους που καταστράφηκε. «Για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να διαθέσουμε σε εσάς τον ακριβή αριθμό των αρμάτων μάχης και των οχημάτων Χάμβι που πιστεύουμε ότι διαθέτει ο εχθρός. Δεν θέλουμε όμως ο εχθρός να γνωρίζει πόσα ξέρουμε γι' αυτόν».

Οι χώρες των οποίων οι δυνάμεις συμμετέχουν στις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ είναι: Η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία. Στις αντίστοιχες επιδρομές στη Συρία μετέχουν το Μπαχρέιν, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο στους στόχους των τζιχαντιστών που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν περιλαμβάνονται: (1) 58 άρματα μάχης, (2)184 HMMWVs, τα τροχοφόρα οχήματα πολλαπλών χρήσεων γνωστά ως Humvee, (3) 26 θωρακισμένα οχήματα προσωπικού, (4) 303 τεχνικά οχήματα, (5) 394 άλλα οχήματα, (6) 79 όπλα πυροβολικού, αντιαεροπορικά και όλμοι (7) 41 πρόχειρες θέσεις στάθμευσης, (8) 11 θέσεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, (9) 16 θέσεις διοίκησης (10) 92 σημεία ελέγχου (11) 17 σκοπιές, (12) 980 κτίρια ή στρατώνες (13) 673 θέσεις μάχης, (14) 52 αποθήκες (15) 14 πλοία, (16) 259 πετρελαϊκές υποδομές.

Κανένα αεροσκάφος δεν είναι στον κατάλογο, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα Humvee είναι αμερικανικά οχήματα που δόθηκαν στον ιρακινό στρατό και έπεσαν στα χέρια των τζιχαντιστών, όπως και μερικά από τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Δεν είναι σαφές εάν κάποια από τα άρματα μάχης ήταν επίσης αμερικανικά.

Ο Στιβ Γουόρεν είπε επίσης ότι ορισμένα από τα οχήματα χτυπήθηκαν ενώ ήταν σταθμευμένα, ενώ άλλα κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου διευκρίνισε δε ότι τα πλοία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των στόχων χρησιμοποιήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος για τη μεταφορά εφοδίων κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη.

Σχετικές ειδήσεις