ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε: Συνεπή στάση στην τρομοκρατία

Ε.Ε: Συνεπή στάση στην τρομοκρατία

Την ανησυχία της εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι για το γεγονός ότι η οργάνωση Μπόκο Χαράμ αποκτά όλο και μεγαλύτερη δύναμη στη Νιγηρία, ενώ συνέκρινε τις ωμότητες που διαπράττει με τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι.

«Ενώ συμμετείχα στην πορεία της Κυριακής στο Παρίσι, σκεφτόμουν ότι είναι υποκριτικό και αντιπαραγωγικό να μη λέμε και να μην κάνουμε τίποτα για όσα συμβαίνουν φαινομενικά τόσο μακριά μας, στην πραγματικότητα όμως τόσο κοντά μας», δήλωσε η Μογκερίνι κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Δε μπορούμε να λύσουμε το ένα πρόβλημα χωρίς να λύσουμε το άλλο (...). Πρέπει να τηρούμε συνεπή στάση στο Παρίσι και στη Νιγηρία», προσέθεσε η ίδια.
Η οργάνωση Μπόκο Χαράμ, που προκάλεσε παγκόσμιο αποτροπιασμό όταν απήγαγε εκατοντάδες μαθήτριες λυκείου τον περασμένο Απρίλιο, έχει εντείνει τις επιθέσεις της στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου έχει ανακηρύξει πως εγκαθίδρυσε ένα «χαλιφάτο».

Συνολικά οι βιαιοπραγίες στην χώρα έχουν προκαλέσει «τον εκτοπισμό 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων» την ώρα που «370.000 έχουν καταφύγει στο Καμερούν και 11.000 στο γειτονικό Τσαντ» με κίνδυνο να αποσταθεροποιηθεί η ευρύτερη περιοχή, υπογράμμισε η Μογκερίνι.
«Πρέπει να αντιδράσουμε, στο επίπεδο της ασφάλειας και της (αντιμετώπισης της) ανθρωπιστικής κρίσης» και «ό,τι κάνουμε, να το πράξουμε με τη στενή συνεργασία των χωρών της περιοχής και του ΟΗΕ» προσέθεσε η ίδια.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να «εκταμιεύσει κεφάλαια» που θα διατεθούν στην πολυεθνή δύναμη ταχείας αντίδρασης που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή στην οποία μετέχουν 6 χώρες της περιοχής.

Πολλοί ευρωβουλευτές έκαναν επίσης έναν παραλληλισμό μεταξύ των τζιχαντιστών στη Γαλλία και της Μπόκο Χαράμ και απηύθυναν έκκληση να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ενώ ορισμένοι κρατούσαν μία αφίσα με το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Μπάγκα» (η πόλη όπου η οργάνωση διέπραξε μια από τις πλέον πολύνεκρες σφαγές την 3η Ιανουαρίου) παραφράζοντας το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Σαρλί».

«Είναι καιρός να πούμε "Είμαι και εγώ Μπάγκα" υποστήριξε ο Ντάβορ Ίβο Στίερ, βουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να επιδειχθεί «έμπρακτη αλληλεγγύη στα θύματα του ισλαμικού φονταμενταλισμού και στη Νιγηρία».

Σχετικές ειδήσεις