Πακιστάν: Τουλάχιστον πέντε νεκροί από επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους
Τουλάχιστον πέντε πρόσωπα που φέρονται ότι ήταν ισλαμιστές μαχητές σκοτώθηκαν σήμερα, Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, σε πλήγματα ενός τηλεχειριζόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ σε μια τοποθεσία στις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν, καταφύγιο των τζιχαντιστών, δήλωσαν αξιωματικοί των πακιστανικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Το αεροσκάφος εκτόξευσε πυραύλους εναντίον ενός στρατοπέδου των Ταλιμπάν στη Λάντχα, στο Νότιο Ουαζιριστάν, την μία από τις επτά ημιαυτόνομες περιοχές του Πακιστάν, οι οποίες αποτελούν την περιοχή του κόσμου όπου διεξάγονται οι περισσότερες αεροπορικές επιδρομές των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
«Ένα αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο εκτόξευσε δύο πυραύλους σε ένα στρατόπεδο στο χωριό Λάντχα, σκοτώνοντας πέντε τρομοκράτες και τραυματίζοντας άλλους τρεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας του Πακιστάν, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ένας δεύτερος αξιωματικός έκανε επίσης λόγο για πέντε νεκρούς στα πλήγματα του αμερικανικού αεροσκάφους. Ο απολογισμός αυτός είναι πρακτικά αδύνατον να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, καθώς ο τομέας αυτός είναι απαγορευμένος για τους ξένους δημοσιογράφους.
Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια επιδρομή από την έναρξη του 2015. Την περασμένη χρονιά οι ΗΠΑ είχαν αναστείλει τις επιδρομές των μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών τους για αρκετούς μήνες, προκειμένου σύμφωνα με αναλυτές να δώσουν μια ευκαιρία στην κυβέρνηση του Πακιστάν να διεξαγάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP), αλλά ξανάρχισε τις επιχειρήσεις αυτού του είδους μετά την αποτυχία των προσπαθειών του Ισλαμαμπάντ.
Επισήμως, το Πακιστάν αντιτίθεται στις επιδρομές που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ στο έδαφος της χώρας, αλλά έγγραφα που έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια έχουν επιβεβαιώσει ότι η πακιστανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει ορισμένα τουλάχιστον από τα πλήγματα.
Πέρυσι είχαν διεξαχθεί τουλάχιστον 25 τέτοιες επιθέσεις στο Πακιστάν οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 186 ανθρώπους, σύμφωνα με την οργάνωση Bureau of Investigative Journalism. Ανάμεσα στα θύματα ήταν τουλάχιστον δύο άμαχοι, ανέφερε η οργάνωση, η οποία συγκεντρώνει στοιχεία για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις με βάση δημοσιεύματα του Τύπου.