ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Πολεμική για λύτρα μετά την επελευθέρωση των δύο ομήρων

Ιταλία: Πολεμική για λύτρα μετά την επελευθέρωση των δύο ομήρων

Ο πολιτικός κόσμος της Ιταλίας χαιρέτισε σήμερα (16/01/2015) την απελευθέρωση των δύο Ιταλίδων, μελών ανθρωπιστικής οργάνωσης που είχαν απαχθεί στη βόρεια Συρία, η απελευθέρωσή τους όμως προκάλεσε πολεμική στη χώρα σχετικά με το ενδεχόμενο να έχουν καταβληθεί λύτρα.

Η Βανέσα Μαρτσούλο και η Γκρέτα Ραμέλι συνελήφθησαν όμηροι τον Ιούλιο ενώ εργάζονταν εθελοντικά στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας. Τα ξημερώματα σήμερα επέστρεψαν στη Ρώμη μέσω Τουρκίας.

Οι ιταλικές αρχές δεν έχουν αναφέρει δημοσίως τις λεπτομέρειες που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο επικαλέστηκαν αραβικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία λύτρα ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ ενδεχομένως να καταβλήθηκαν στον συριακό βραχίονα της Αλ Κάιντα, το Μέτωπο Αλ Νόσρα.

Μία εβδομάδα και πλέον μετά την επίθεση ενόπλων ισλαμιστών στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι και τη δολοφονία 17 ανθρώπων και μία ημέρα μετά την αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Βέλγιο με δύο υπόπτους τζιχαντιστές νεκρούς, η πιθανότητα τέτοιου είδους επιθέσεις να χρηματοδοτήθηκαν με ιταλικά χρήματα προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Η Μαρία Στέλα Τζελμίνι, ανώτερο στέλεχος του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να γνωστοποιήσει αν καταβλήθηκαν λύτρα.

"Θεωρώ ότι θα πρέπει να εξετάσουμε αν λύτρα που καταβλήθηκαν στους τρομοκράτες ενδεχομένως να είναι πηγή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στην Ευρώπη", δήλωσε στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολιτευόμενης Λέγκας του Βορρά, ο Ματέο Σαλβίνι, έγραψε στο Twitter: "Θα ήταν αισχρό αν η κυβέρνηση πράγματι κατέβαλε λύτρα 12 εκατομμυρίων για να απελευθερώσει τις δύο φίλες των Σύρων".

Ο υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι πρόκειται να ενημερώσει τους βουλευτές σχετικά με την απελευθέρωση των δύο Ιταλίδων αργότερα σήμερα.
Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της ιταλικής, έχουν επί μακρόν ανεχτεί ή διευκολύνει την καταβολή λύτρων για τη διασφάλιση της απελευθέρωσης ομήρων παρότι η τακτική αυτή έχει πολλές φορές απαγορευτεί επισήμως.

Ωστόσο, το ζήτημα είναι πλέον εξαιρετικά ευαίσθητο δεδομένου ότι οι ένοπλοι ισλαμιστές έχουν αποκεφαλίσει αρκετούς δυτικούς ομήρους, κυρίως Αμερικανούς. Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει πιέσεις στους ευρωπαίους συμμάχους τους να μην καταβάλλουν λύτρα.

Δημοσίευμα των New York Times τον περασμένο χρόνο ανέφερε ότι η Αλ Κάιντα και τα παρακλάδια της συγκέντρωσαν από το 2008 τουλάχιστον 125 εκατομμύρια δολάρια (σχεδόν 107,5 εκατ ευρώ) από λύτρα που έλαβαν για την απελευθέρωση ομήρων, κυρίως από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που παρέδωσαν τα χρήματα με πληρεξούσιους.

Σχετικές ειδήσεις