ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες Κυανόκρανων για εμπλοκή του Ισραήλ στη δολοφονία στελέχους της Χεζμπολάχ

Καταγγελίες Κυανόκρανων για εμπλοκή του Ισραήλ στη δολοφονία στελέχους της Χεζμπολάχ

Κυανόκρανοι του ΟΗΕ, οι οποίοι υπηρετούν στα Υψίπεδα του Γκολάν, κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Ισραήλ, υποστηρίζουν ότι είδαν μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη να φθάνουν στην περιοχή προερχόμενα από την ισραηλινή πλευρά, πριν και αμέσως μετά την αεροπορική επιδρομή και τη δολοφονία στελεχών της Χεζμπολάχ, όπως γνωστοποίησε ο διεθνής οργανισμός.

Η πτήση των μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών στα Υψίπεδα του Γκολάν αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που είχαν συνάψει η Συρία και το Ισραήλ το 1974, σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες (18/01) ότι επιδρομή ισραηλινού ελικοπτέρου στη Συρία είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Τζιχάντ Μουγνίγια (φωτό).

Πρόκειται για κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολάχ και γιο του Ίμαντ Μουγνίγια, άλλοτε επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης, ο οποίος είχε επίσης δολοφονηθεί το 2008 στη Δαμασκό.

Το πλήγμα αυτό χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα βαρύ για τη Χεζμπολάχ κι ενδέχεται να πυροδοτήσει αντίποινα.

Ο Χακ ερωτήθηκε εάν η αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ, η UNDOF, είδε κάτι. Απάντησε πως άνδρες της αποστολής «παρατήρησαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (unmanned aerial vehicles, UAVs) να πετούν από την πλευρά Άλφα και να περνούν τη γραμμή της εκεχειρίας».

Ο όρος «πλευρά Άλφα» αναφέρεται τα κατεχόμενα από το Ισραήλ τμήματα των Υψιπέδων του Γκολάν.

Ο Χακ είπε ακόμη ότι άνδρες της UNDOF είδαν τα μη επανδρωμένα να κινούνται προς τη θέση 30 των ΗΕ και κατόπιν έχασαν τα ίχνη τους.

Μια ώρα αργότερα, πρόσθεσε ο Χακ, οι κυανόκρανοι είδαν καπνό να υψώνεται από τη γενική περιοχή της θέσης 30, αλλά δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν την προέλευση του.

«Ακολούθως τα μέλη της UNDOF παρατήρησαν UAVs να πετούν από τη γενική περιοχή της θέσης 30 και πάνω από τη Τζαμπάτα να διέρχονται από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός» ανέφερε ο Χακ.

«Το περιστατικό αυτό αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας του 1974 για την απεμπλοκή μεταξύ των ισραηλινών και των συριακών δυνάμεων», συνέχισε ο ίδιος.

«Καταδικάζουμε όλες τις παραβιάσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ, σημειώνοντας ότι ο ΟΗΕ κάλεσε όλες τις πλευρές να απόσχουν από ενέργειες που θα μπορούν να επιδεινώσουν την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Ο Χακ δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για το αν τα μη επανδρωμένα εκτελούσαν αποστολή συλλογής πληροφοριών ή έφεραν οπλισμό. Επίσης, δεν είπε κατηγορηματικά τρόπο αν τα UAVs ήταν ισραηλινά.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Χακ, ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι δήλωσε σαρκαστικά:

«Επιτέλους ο εκπρόσωπος ξύπνησε από τον λήθαργο που είχε επιβάλει ο ίδιος στον εαυτό του».

Η αποστολή του Ισραήλ στον ΟΗΕ δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές μέχρι τώρα.

Σχετικές ειδήσεις