ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το Pegida θα συνεχίσει να διαδηλώνει, παρά τις τρομοκρατικές απειλές

Γερμανία: Το Pegida θα συνεχίσει να διαδηλώνει, παρά τις τρομοκρατικές απειλές

Το αντιισλαμικό κίνημα Pegida, που αναγκάστηκε να ακυρώσει τη συγκέντρωση που είχε οργανώσει για τη Δευτέρα (19/1) στη Δρέσδη, εξαιτίας των τρομοκρατικών απειλών που διατυπώθηκαν, στοχεύει να διαδηλώσει εκ νέου, εγκαινιάζοντας παράλληλα διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τον Τύπο, όπως ανακοίνωσε.

«Δεν θα επιτρέψουμε να μας αρνηθούν το δικαίωμά μας στις κινητοποιήσεις ούτε στην ελευθερία της έκφρασης» τόνισε η Κάτριν Έρτελ, μία από τα ηγετικά στελέχη του κινήματος, στην πρώτη συνέντευξη τύπου του Pegida («Ευρωπαίοι Πατριώτες εναντίον του εξισλαμισμού της Δύσης») μετά την ίδρυσή του.

Έως σήμερα το Pegida επικοινωνούσε με τους δημοσιογράφους αποκλειστικά μέσω ανυπόγραφων δελτίων Τύπου στο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook και οι ηγέτες του κινήματος αρνούνταν κάθε επαφή με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κατηγορώντας τους δημοσιογράφους ότι λειτουργούν «μεροληπτικά».

Χθες η αστυνομία απαγόρευσε κάθε διαδήλωση στη Δρέσδη για σήμερα, επικαλούμενη ένα ««συγκεκριμένο τρομοκρατικό κίνδυνο». Το Pegida διευκρίνισε ότι επρόκειτο για μία «απειλή εναντίον της ζωής» του Λουτς Μπάχμαν, ενός εκ των προσώπων που οργανώνουν τις διαδηλώσεις, ο οποίος εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον του Τύπου.

Ο Μπάχμαν και η Έρτελ επισήμαναν ότι εργάζονται σε ένα «ασφαλές σχέδιο» προκειμένου την επόμενη Δευτέρα να πραγματοποιηθεί μία νέα διαδήλωση, χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Ασχέτως του τι γνώμη έχουμε για το θέμα των ατομικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, το δικαίωμα της διαδήλωσης είναι εξαιρετικά πολύτιμο για εμάς και δε μπορεί ποτέ να περιορίζεται ελαφρά τη καρδία» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου της Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση όπου οι αρχές της Δρέσδης έκριναν ότι είναι αναγκαίο το να λάβουν αυτό το μέτρο. Πρόκειται για ένα μέτρο που εμείς σίγουρα θα θέλαμε να βλέπουμε να επιβάλλεται όσο το δυνατόν σπανιότερα στη Γερμανία» επισήμανε ο ίδιος.

Ταυτόχρονα οι εκπρόσωποι του Pegida τάχθηκαν για πρώτη φορά υπέρ ενός «διαλόγου» με τον Τύπο και τα πολιτικά κόμματα.

Τα δύο στελέχη απηύθυναν έκκληση υπέρ της εγκαθίδρυσης μιας «άλλης σχέσης στο μέλλον» με τα μέσα ενημέρωσης που μέχρι πρότινος τα υποδέχονταν στις διαδηλώσεις τους φωνάζοντας το σύνθημα «ψεύτες δημοσιογράφοι». Απορρίπτοντας εξάλλου τις κατηγορίες ότι εκφράζουν ισλαμοφοβία, κράτησαν επίσης αποστάσεις από τους «εξτρεμιστές της ακροδεξιάς» και παρουσίασαν τις κινητοποιήσεις τους «φιλικές και ειρηνικές».

«Δεν είμαστε μία ξενοφοβική οργάνωση, θέλω να το υπογραμμίσω αυτό με σθένος» υπογράμμισε χθες η Έρτελ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, στην πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση αφότου το κίνημα αυτό άρχισε να οργανώνει τις αντιισλαμικές διαδηλώσεις.

Οι εκπρόσωποι της Pegida παρουσίασαν επίσης ένα μανιφέστο 6 σημείων, μια βάση «διαλόγου με τα κόμματα» στον οποίο τάσσονται υπέρ μιας «ποιοτικής μετανάστευσης» εμπνευσμένης από το παράδειγμα του Καναδά με στόχο την προσέλκυση εργαζομένων με προσόντα και τη δημιουργία ενός «καθήκοντος ενσωμάτωσης» για τους ξένους.

Το Pegida ζητά την απέλαση «χωρίς τη δυνατότητα επιστροφής» των ισλαμιστών και των «φανατικών θρησκευόμενων», την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας, τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων κατόπιν λαϊκών πρωτοβουλιών και τον τερματισμό της επιθετικής συμπεριφοράς «προς τη Ρωσία ή άλλα Κράτη».

Σχετικές ειδήσεις