ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Ανθρωποκυνηγητό σε Γαλλία και Ισπανία για τη σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατία

Βέλγιο: Ανθρωποκυνηγητό σε Γαλλία και Ισπανία για τη σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατία

Επί ποδός βρίσκονται οι βελγικές αρχές, που έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, σε Ισπανία και Γαλλία, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο ανδρών που καταζητούνται, μετά τη διάλυση ενός πυρήνα τζιχαντιστών στο Βέλγιο, την περασμένη εβδομάδα.

«Ένα ένταλμα έρευνας ή σύλληψης εκδόθηκε την Κυριακή» από τις βελγικές αρχές προς τις αστυνομικές αρχές της Γαλλίας και της Ισπανίας για δύο άνδρες που γεννήθηκαν το 1993 και το 1996, είπε αυτή η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα στον ισπανικό και στον βελγικό Τύπο.

Οι ερευνητές εκφράζουν φόβους ότι οι δύο άνδρες θα προσπαθήσουν να μεταβούν στη Συρία ή σε άλλες χώρες, μέσω της Ισπανίας ή της Τουρκίας, προσέθεσε η ίδια πηγή.

Πρόκειται για έναν άνδρα βελγικής υπηκοότητας και έναν άνδρα ολλανδικής υπηκοότητας, σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν την ανακοίνωση της αστυνομίας μαζί με τις φωτογραφίες των φερόμενων ως τζιχαντιστών.

Την ίδια ώρα η αστυνομία στην Ολλανδία διεξήγαγε έρευνες στο πατρικό του 18χρονου φερόμενου ως τζιχαντιστή, γνωστοποίησε η εισαγγελία.

«Η αστυνομία κατέσχεσε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα» προσέθεσε η εισαγγελία υπογραμμίζοντας ότι το διαβατήριό του βρέθηκε στο Βερβιέ κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης.
Το πατρικό του 18χρονου βρίσκεται στην Ουτρέχτη, στην κεντρική Ολλανδία.

«Ο ύποπτος ενδέχεται να ανήκει σε έναν πυρήνα τζιχαντιστών» προσέθεσε η εισαγγελία. Οι γονείς του είχαν δηλώσει την εξαφάνισή του από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι ολλανδικές αρχές ξεκίνησαν μία έρευνα σε βάρος του με την κατηγορία της «ενδεχόμενης εμπλοκής του σε τρομοκρατικά εγκλήματα» σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο νεαρός άνδρας έχει αναγνωριστεί από τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ως ο Ζαΐντ Κουλίς, γεννημένος το 1996.

Στο μεταξύ, στο Βέλγιο, ο πατέρας του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ενός Βέλγου μαροκινής καταγωγής ηλικίας 27 ετών που φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» του πυρήνα που προετοίμαζε τις επιθέσεις στο Βέλγιο, δήλωσε «ντροπιασμένος» εξαιτίας των πράξεων που αποδίδονται στον γιο του σε μία συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα La Derniere Heure.

«Ο Αμπντελχαμίντ ντρόπιασε την οικογένειά μας. Οι ζωές μας έχουν καταστραφεί» δήλωσε ο ίδιος.
«Γιατί, για τ' όνομα του Θεού, ήθελε να σκοτώσει αθώους Βέλγους; Η οικογένειά μας οφείλει τα πάντα σε αυτήν την χώρα» προσέθεσε ο Ομάρ Αμπααούντ, η οικογένεια του οποίου ζει στο Βέλγιο εδώ και 40 χρόνια.

«Είχαμε μια καλή ζωή, ναι, μία φανταστική ζωή εδώ. Ο Αμπντελχαμίντ δεν ήταν ένα δύσκολο παιδί και θα γινόταν καλός έμπορος. Ξαφνικά όμως έφυγε για τη Συρία. Αναρωτιόμουν κάθε μέρα για ποιο λόγο ριζοσπαστικοποιήθηκε σε αυτό το βαθμό. Δεν πήρα ποτέ απάντηση» προσέθεσε ο πατέρας, που έχει άλλα 5 παιδιά και διαμένει στο Μολεμπέκ- Σεν- Ζαν.

Σχετικές ειδήσεις