ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: «Ο Ραχόι γνώριζε για τα μαύρα ταμεία»

Ισπανία: «Ο Ραχόι γνώριζε για τα μαύρα ταμεία»

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, γνώρισε «από την αρχή» την ύπαρξη των μυστικών λογιστικών βιβλίων του Λαϊκού Κόμματος (PP, συντηρητικό), του οποίου ηγείται, υποστήριξε την Παρακευή (23/1) ο πρώην ταμίας του κόμματος ο οποίος εμπλέκεται σε μια υπόθεση διαφθοράς.

«Ο Μαριάνο Ραχόι γνώριζε την ύπαρξη του “ταμείου” Β του PP από την αρχή», είπε ο Λουίς Μπάρθενας στους δημοσιογράφους, την επομένη της αποφυλάκισής του έπειτα από 19 μήνες που πέρασε προφυλακισμένος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μυστικό αυτό ταμείο τροφοδοτούσε πληρωμές που γίνονταν σε πολλά ανώτερα και ανώτατα στελέχη του κόμματος και είχε δημιουργηθεί το 1987.

Οι δηλώσεις του Μπάρθενας, αν και οι ισχυρισμοί του δεν είναι εντελώς νέοι, αναζωπύρωσαν αμέσως την πολεμική στην Ισπανία, ενώ απομένει ένα διάστημα μικρότερο του ενός έτους ως τις βουλευτικές εκλογές και ενώ ήδη πολλά στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος αντιμετωπίζουν διώξεις στο πλαίσιο μιας από τις υποθέσεις, της λεγόμενης «Γκιρτέλ».

Το Σοσιαλιστικό κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση, απαίτησε ο Ραχόι να δώσει εκ νέου εξηγήσεις στους Ισπανούς, όπως είχε κάνει ενώπιον των βουλευτών τον Αύγουστο του 2013.

Οι υποθέσεις διαφθοράς στην Ισπανία —στα οποία εμπλέκονται στελέχη και από τα δύο κόμματα εξουσίας, τόσο αυτό της δεξιάς όσο και αυτό της κεντροαριστεράς, όπως επίσης και συνδικαλιστές και τραπεζικοί— είναι ένα από τα δύο ζητήματα για τα οποία ανησυχούν περισσότερο οι Ισπανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Ο Ραχόι είχε ζητήσει στα τέλη του Οκτωβρίου «συγγνώμη» από τους Ισπανούς για τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται το κόμμα του.

Το 2013, είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί, ενώ είχε τονίσει πως έκανε λάθος εμπιστευόμενος τον Μπάρθενας και πήρε αποστάσεις από τον άλλοτε ταμία του PP, τον οποίο χαρακτήρισε «κακοποιό». Είχε διαψεύσει ότι εμπλέκεται σε ο,τιδήποτε επιλήψιμο και είχε διαβεβαιώσει ότι είναι «τίμιος».

Ο Μπάρθενας ήταν οικονομικός διαχειριστής και κατόπιν ταμίας του PP, από το 1990 ως το 2009. Ο Ραχόι είναι επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος από το 2004.

Ερωτηθείς εάν και ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο τέως ηγέτης του PP (1990-2004) και πρώην πρωθυπουργός (1996-2004) ήταν ενήμερος για την ύπαρξη των μαύρων ταμείων, ο Μπάρθενας απάντησε πως δεν γνωρίζει.

Από την δική του πλευρά ο Κάρλος Φλοριάνο, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε πως «το PP δεν είχε ποτέ κι ούτε θα έχει ποτέ μυστικά ταμεία».

Σχετικές ειδήσεις