ΚΟΣΜΟΣ

Σύλληψη υπόπτου για συμμετοχή στην απαγωγή και τον αποκεφαλισμό του Γκουρντέλ

Σύλληψη υπόπτου για συμμετοχή στην απαγωγή και τον αποκεφαλισμό του Γκουρντέλ

Στη σύλληψη ενός Αλγερινού, που θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στην απαγωγή και τη δολοφονία του Γάλλου ορειβάτη, Ερβέ Γκουρντέλ (φωτό), προχώρησαν οι Αρχές του Μαρόκο.

Μια οργάνωση η οποία έχει αποσχιστεί από την αλ Κάιντα, διατηρεί σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και αποκαλείται Στρατιώτες του Χαλιφάτου, απήγαγε τον Γκουρντέλ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ έκανε πεζοπορία στα βουνά της Αλγερίας.

Οι εξτρεμιστές δημοσιοποίησαν στη συνέχεια ένα βίντεο με τον αποκεφαλισμό του, κάνοντας λόγο για αντίποινα κατά της Γαλλίας, εξαιτίας της συμμετοχής της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ύποπτος, ο οποίος ήταν μαζί με άλλο ένα πρόσωπο, που διαφεύγει ακόμη της σύλληψης, συνελήφθη στο Μπένι Ντραρ, κοντά στην πόλη Ούζντα του Μαρόκο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

«Μετέφερε επικίνδυνες ουσίες, συσκευές τηλεπικοινωνιών και οπλισμό», ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Το Μαρόκο και η Αλγερία έχουν χερσαία σύνορα μήκους περίπου 1.500 χλμ., τα οποία εκτείνονται από τις ακτές τους στη Μεσόγειο ως την έρημο της Σαχάρας. Τα σύνορα αυτά είναι κλειστά από τη δεκαετία του 1990, καθώς οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε διάφορες διενέξεις.

Μολαταύτα τα σύνορα είναι οικεία στους λαθρέμπορους και σε μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Τον περασμένο μήνα, άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Αλγερίας είχαν σκοτώσει τον Αμπντελμαλέκ Γκούρι, τον ηγέτη των Στρατιωτών του Χαλιφάτου, αλλά πάνω από δέκα τζιχαντιστές συνεχίζουν να καταζητούνται από τις αλγερινές αρχές. Οι αλγερινές δυνάμεις νωρίτερα αυτόν τον μήνα ανακάλυψαν τη σορό του Γκουρντέλ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Σχετικές ειδήσεις