ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πρωτοφανής αλλά μικρότερης σφοδρότητας από ότι είχε προβλεφθεί η χιονοθύελλα

ΗΠΑ: Πρωτοφανής αλλά μικρότερης σφοδρότητας από ότι είχε προβλεφθεί η χιονοθύελλα

Αν και σφοδρή η χιονοθύελλα που σάρωσε τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, που προκάλεσε το θάνατο ενός 17χρονου στο Λονγκ Άιλαντ, το φαινόμενο δεν ήταν τόσο έντονο όσο αρχικά είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, που είχαν προειδοποιήσει εργαζόμενους και μαθητές να παραμείνουν στα σπίτια τους, αλλά και τις αρχές να ακυρώσουν χιλιάδες πτήσεις, να απαγορεύσουν την κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους και να κλείσουν τους σταθμούς του μετρό.

Με το πρώτο φως της ημέρας σήμερα, οι επικεφαλής της δημοτικής αρχής της Νέας Υόρκης, της πολιτείας της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ προχώρησαν στην άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις που είχαν επιβάλει την προηγούμενη νύχτα, καθώς οι μετεωρολόγοι τους είχαν προειδοποιήσει για μια «πρωτοφανή στην ιστορία» χιονοθύελλα κατά την οποία το χιόνι αναμενόταν να φθάσει τα 90 εκατοστά παραλύοντας κάθε δραστηριότητα στην Ανατολική Ακτή.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ήρε τις προειδοποιήσεις για επικείμενη χιονοθύελλα στην πόλη της Νέας Υόρκης, υποβαθμίζοντάς την σε προειδοποίηση για χειμερινή καταιγίδα, ωστόσο προέβλεψε ότι οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν σταδιακά έως απόψε τα μεσάνυκτα.

«Πιστεύαμε ότι θα αντιμετωπίζαμε κάτι πολύ μεγαλύτερο» δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Θα επιστρέψουμε σύντομα στους κανονικούς ρυθμούς μας εδώ στην πόλη της Νέας Υόρκης».

Στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης η αστυνομία της κομητείας του Σάφολκ γνωστοποίησε ότι ένας έφηβος σκοτώθηκε αργά χθες το βράδυ όταν έπεσε με το εκχιονιστικό μηχάνημα πάνω σε μια κολώνα φωτισμού στο δρόμο που καθάριζε.

Στην Ουάσιγκτον οι δημόσιες υπηρεσίες και τα δημόσια σχολεία αναμένεται να λειτουργήσουν με καθυστέρηση 2 ωρών.

Σφοδρές χιονοπτώσεις καταγράφθηκαν σε περιοχές του Κονέκτικατ και της Μασαχουσέτης, την ώρα που στο Σέντραλ Παρκ στη Νέα Υόρκη το ύψος του χιονιού έφθασε στα 16 εκατοστά, δηλαδή το ένα τέταρτο της ποσότητας που οι μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει ότι θα πέσει.

Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στις μετακινήσεις, καθώς τουλάχιστον 4.500 πτήσεις ακυρώθηκαν σε αμερικανικά αεροδρόμια, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.com, ενώ τα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων έχουν ανασταλεί σε Νέα Υόρκη, Βοστόνη και Νιου Τζέρσεϊ.

Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν επίσης, μικρότερης ωστόσο έντασης απ' ό,τι προέβλεπαν οι αρχές. Οι ισχυροί άνεμοι ενδέχεται να προκαλέσουν επιπλέον διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Οι άκρως ανησυχητικές προβλέψεις των μετεωρολόγων οδήγησαν τις αρχές σε 8 πολιτείες των ανατολικών ακτών να κηρύξουν την κατάσταση συναγερμού, ενώ τα φαινόμενα επηρέασαν την ζωή 60 εκατομμυρίων πολιτών σε 12 περίπου πολιτείες.

Οι κάτοικοι υπάκουσαν κατά το πλείστον στις εντολές των αρχών να μην κυκλοφορήσουν στους δρόμους και στις εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα οι δρόμοι ήταν σε μεγάλο βαθμό άδειοι από οχήματα νωρίτερα σήμερα.

Οι ριπές ανέμων έφθασαν έως τα 126 χιλιόμετρα την ώρα στο νησί Ναντάκετ ανοικτά της Μασαχουσέτης.

Εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους πολλοί Αμερικανοί στράφηκαν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την οργή τους και επικοινωνούσαν χρησιμοποιώντας τις ετικέτες #blizzardof2015, #Snowmageddon2015 και #Snowpocalypse.

Η έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παρέμεινε κλειστή σήμερα. Τα σχολεία στην ανατολική ακτή –περιλαμβανομένης της πόλης της Νέας Υόρκης–, δε λειτούργησαν. Πολλά πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ ακύρωσαν μαθήματα.

Τα ακραία φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να παραλύσει η κυκλοφορία στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Όλοι οι σταθμοί του μετρό έκλεισαν, οι υπηρεσίες των λεωφορείων και τρένων ανεστάλησαν. Είναι η πρώτη φορά που το μετρό της πόλης δεν λειτούργησε εξαιτίας του χιονιού.

Προειδοποιήσεις για θαλασσοταραχή εκδόθηκαν από το Ντέλαγουερ στο Μέιν και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στη Βοστόνη ανέφερε ότι τα κύματα λίγο έξω από το λιμάνι της Βοστόνης έφθασαν τα 6 μέτρα.
Και τα δρομολόγια των τρένων που συνδέουν Νέα Υόρκη και Βοστόνη ανεστάλησαν.

Σχετικές ειδήσεις