ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Απειλεί με καταδίκη για... «προσάρτηση» της Ανατολικής από τη Δυτική Γερμανία

Ρωσία: Απειλεί με καταδίκη για... «προσάρτηση» της Ανατολικής από τη Δυτική Γερμανία

Το ενδεχόμενο να υιοθετήσει μια απόφαση που θα καταδικάζει την "προσάρτηση" της Ανατολικής Γερμανίας από τη Δυτική Γερμανία το 1989 ζήτησε ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου Σεργκέι Ναρίσκιν από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας.

Η διακήρυξη αυτή θεωρείται ως "απάντηση" στην πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Αν Μπρασέρ, η οποία χαρακτήρισε "προσάρτηση" την ένωση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας με τη Ρωσία μετά από δημοψήφισμα, πέρσι τον Μάρτιο.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ανέλαβε "να προετοιμάσει μια διακήρυξη που θα καταδικάζει την προσάρτηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας το 1989", είπε ο Ναρίσκιν στους βουλευτές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σώματος.

Στις 3 Οκτωβρίου 1990 ολοκληρώθηκε η διαδικασία που είχε ξεκινήσει έναν χρόνο νωρίτερα, με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και οι δύο Γερμανίες ενώθηκαν ξανά, 40 χρόνια μετά τη διχοτόμησή τους.

"Σε αντίθεση με την Κριμαία, δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα στη ΛΔ Γερμανίας", πρόσθεσε ο Ναρίσκιν αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε πέρσι στην ουκρανική χερσόνησο, στο οποίο σύμφωνα με το Κρεμλίνο το 97% των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.
Εάν η ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία θεωρείται προσάρτηση, τότε "θα μπορούσαμε να πούμε και ότι η ΛΔ Γερμανίας προσαρτήθηκε από την ΟΔ Γερμανίας", είπε ο Ναρίσκιν τονίζοντας ότι η Μόσχα τάσσεται κατά της λογικής των "δύο μέτρων και δύο σταθμών".

Την Κυριακή ο Ναρίσκιν συναντήθηκε, σε "παγωμένη" ατμόσφαιρα με την Μπρασέρ, στο πλαίσιο της προσπάθειας "να συνεχιστεί ο διάλογος" μεταξύ των δύο πλευρών. Πέρσι τον Απρίλιο η Μπρασέρ αφαίρεσε το δικαίωμα ψήφου από τους 18 εκπροσώπους της Ρωσίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ένδειξη αποδοκιμασίας για την προσάρτηση της Κριμαίας. Οι κυρώσεις αυτές ωστόσο μπορεί να ανακληθούν κατά την πρώτη από τις τέσσερις ετήσιες συνόδους του Σώματος που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικές ειδήσεις