ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Έρευνα για τη μαζική σφαγή σουνιτών

Ιράκ: Έρευνα για τη μαζική σφαγή σουνιτών

Δεκάδες σουνίτες δολοφονήθηκαν στο κεντρικό Ιράκ από σιίτες παραστρατιωτικούς, με τους οποίους έχουν περιστασιακά συμμαχήσει οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της μάχης που διεξαγάγουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, κατήγγειλαν επιζώντες, την ίδια ώρα που οι Αρχές δεσμεύθηκαν να ξεκινήσουν έρευνα για τη μαζική αυτή σφαγή.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι «διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για το θέμα αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του, Ράφιντ Τζομπούρι, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η μαζική δολοφονία των σουνιτών διαπράχθηκε τη Δευτέρα στο χωριό Μπαρουάνα, στην επαρχία Ντιγιάλα (κεντρικά) που έχουν καταφύγει και διαμένουν εδώ και μήνες πολλές οικογένειες σουνιτών που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από το Ισλαμικό Κράτος.

Μετά τις συγκρούσεις που διήρκησαν 3 ημέρες, ο ιρακινός στρατός, με τη στήριξη των σιιτών πολιτοφυλάκων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είχε διώξει τους τζιχαντιστές από τη Ντιγιάλα.

Όμως αργότερα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, ομάδες παραστρατιωτικών εισήλθαν στον χωριό Μπαρουάνα. Φώναξαν τους νεαρούς άνδρες, διασταύρωσαν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και έπειτα τους έβαλαν να σταθούν σε ευθεία γραμμή. Έπειτα τους σκότωσαν.

«Αυτοκίνητα μπήκαν στο χωριό, σε αυτά επέβαιναν ένοπλοι άνδρες. Συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους ακόμα και τα παιδιά» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νάχντα αλ Ντάινι, μία βουλευτής από τη Ντιγιάλα.

«Σκότωσαν 77 ανθρώπους» επισήμανε η ίδια.

«Σιίτες πολιτοφύλακες διέπραξαν αυτή τη σφαγή με τη συνέργεια των δυνάμεων ασφαλείας».

Ο Αλί Τζομπούρι, ένας νεαρός πατέρας ηλικίας 27 ετών, είχε καταφύγει στη Μπαρουάνα τον Ιούνιο, όταν οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το χωριό του Χάμαντα.

Όταν οι παραστρατιωτικοί εισήλθαν στη Μπαρουάνα, πολλοί άνδρες οδηγήθηκαν στη μία πλευρά του χωριού, περιέγραψε ο ίδιος.

«Επιβεβαίωναν τα στοιχεία τους ακόμα όταν ακούσαμε τους πρώτους πυροβολισμούς και τις γυναίκες να ουρλιάζουν», συνέχισε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 4 αγόρια ηλικίας 9 έως 12 ετών.

Από την πλευρά του ο στρατηγός Αμπντουλαμίρ αλ Ζαϊντι, επικεφαλής των επιχειρήσεων στην περιοχή, είπε ότι «δεν έπεσε ούτε ένας πυροβολισμός στην Μπαργουάνα».

Αντιθέτως, υποστηρίζει ο ίδιος, οι άνδρες του βρήκαν στοιχεία κατά τα οποία οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είχαν ξυρίσει τα μούσια τους προκειμένου, προφανώς, να διαφύγουν αμαμιγνυόμενοι με τους κατοίκους.
Σύμφωνα με μία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύτηκε το φθινόπωρο, σιίτες πολιτοφύλακες που έχουν συμμαχήσει με τις κυβερνητικές δυνάμεις έχουν διαπράξει «δεκάδες» δολοφονίες σουνιτών στο Ιράκ, «προμελετημένες εκτελέσεις».

Χωρίς να λάβει θέση για τις καταγγελίες, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ, χαιρέτισε την έναρξη μιας έρευνας.

Σχετικές ειδήσεις