ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Ενοχλημένη η Βρετανία με τη Ρωσία

Λονδίνο: Ενοχλημένη η Βρετανία με τη Ρωσία

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βρετανία, o Αλεξάντερ Γιακοβένκο, εκλήθη σήμερα στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τους ελιγμούς που έκαναν ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη –στρατηγικά βομβαρδιστικά Tupolev Tu-95 (κωδικός NATO: Bear)– κοντά στον εναέριο χώρο της Βρετανίας, ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις.

«Αν και τα ρωσικά αεροσκάφη δεν εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Βρετανίας και συνοδεύονταν συνεχώς από μαχητικά Eurofighter της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) ενόσω πετούσαν πλησίον του εναέριου χώρου μας, προκάλεσαν προβλήματα στις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας» κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Για αυτόν ακριβώς το λόγο καλέσαμε σήμερα τον πρεσβευτή της Ρωσίας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό» προσέθεσε ο εκπρόσωπος αυτός στην ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι αυτού του είδους οι ρωσικοί ελιγμοί είναι όλο και πιο συχνοί στην περιοχή.

Εντούτοις ένας εκπρόσωπος τύπου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αγνοεί «από πού προήλθε η ιδέα» ότι υπήρξαν προβλήματα.
Ο ίδιος μάλιστα επισήμανε ότι τα μαχητικά της RAF πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από το Μπόρνμαουθ, όπου βρίσκεται ένα πολιτικό αεροδρόμιο.
«Ήταν πιθανόν τα δύο αεροσκάφη Typhoon που απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν (τα ρωσικά) που προκάλεσαν τα προβλήματα» τόνισε ο ίδιος.

Σε ερώτηση που του απηύθυνε το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός αυτού του είδους των συμβάντων έχει αυξηθεί «πρόσφατα», σε περίπου 1 κάθε μήνα, ενώ το 2013 είχαν καταγραφεί μόλις 8 περιστατικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα Typhoon της Βρετανίας απογειώθηκαν την Τετάρτη από τις βάσεις Λοσιμάουθ στη Σκωτία και Κόνινγκσμπι στην ανατολική Αγγλία, μετά τον εντοπισμό ρωσικών αεροσκαφών που πετούσαν «ανοιχτά της νότιας ακτογραμμής» της χώρας.

Μια κυβερνητική πηγή επισήμανε πάντως στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι ρωσικές κινήσεις προσλαμβάνονται ως «μια σημαντική κλιμάκωση» και σηματοδοτεί μια αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με το παρελθόν, όταν τα ρωσικά αεροσκάφη αναχαιτίζονταν ενώ πετούσαν κοντά στη Σκωτία.
«Ήταν πολύ επικίνδυνο. Τα πολιτικά αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς τη Βρετανία έπρεπε να αλλάξουν πορεία» τόνισε η πηγή.
«Οι Ρώσοι πετούσαν έχοντας τους αναμεταδότες τους εκτός λειτουργίας ούτως ώστε να μπορούν να εντοπιστούν μόνο από στρατιωτικά ραντάρ. Δεν είχαν πετάξει τόσο μακριά στα νότια (της χώρας) κατά το παρελθόν», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις