ΚΟΣΜΟΣ

Εκτελέστηκε ο θανατοποινίτης με νοητική υστέρηση

Εκτελέστηκε ο θανατοποινίτης με νοητική υστέρηση

Μετά από δύο αναβολές της θανατικής του ποινής όπως είχε διατάξει το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ο αφροαμερικανός Ρόμπερτ Λάντ ο θανατοποινίτης που είχε διαγνωστεί ότι έπασχε από σοβαρή νοητική υστέρηση, εκτελέστηκε στη φυλακή Χάντσβιλ του Τέξας ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της αμερικανικής Πολιτείας.

Ο Λάντ που σύμφωνα με τις ιατρικές γνωμοδοτήσεις είχε δείκτη νοημοσύνης μόλις 67, εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση στις 19:02 τοπική ώρα (03:02 ώρα Ελλάδας της Παρασκευής 30/1) στο θάλαμο εκτελέσεων της φυλακής Χάντσβιλ.

Ο 57χρονος τεξανός είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία μιας 38χρονης γυναίκας πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες και ενώ ήταν εκτός φυλακής με αναστολή για μια τριπλή δολοφονία λίγα χρόνια νωρίτερα.

Ο Ρόμπερτ Λάντ εκτελέστηκε αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε τα επιχειρήματα της νομικής πλευράς υπεράσπισης ότι ήταν ψυχικά διαταραγμένος και μη επιλέξιμο άτομο για τη θανατική ποινή. Ουσιαστικά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που είχε απαγορεύσει τη θανατική ποινή κατά του Λάντ σε φυλακή της Βιρτζίνια το 2002 και σε φυλακή της Φλόριντα το 2014 δέχτηκε την απόφαση του Ποινικού Εφετείου του Τέξας, και υιοθέτησε την άποψη του Πολιτείας αυτής για «πολύ υποκειμενικά» κριτήρια στην αναβολή της εκτέλεσης του Λάντ.

«Οπουδήποτε αλλού σε αυτή τη χώρα, ο Λαντ με IQ 67 θα περνούσε όλη του τη ζωή στη φυλακή αλλά δεν θα εκτελούνταν» δήλωσε ο Μπράιν Στάλ νομικός σύμβουλος της ισχυρής αμερικανικής ένωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων ελευθεριών. Η ζωή του ήταν «γεμάτη από αποδείξεις της νοητικής αναπηρίας του» πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Από την ηλικία των 13 ετών ο Λαντ διαγνώστηκε «προφανώς με νοητική υστέρηση» από ψυχίατρο του Τέξας. Στα 18 του είχε υποστηριχθεί από ένα κέντρο που ειδικεύεται σε νοητική υστέρηση και είχε καταλάβει μια θέση εργασίας για άτομα με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με ένα έγγραφο δικαστηρίου.

Σχετικές ειδήσεις