ΚΟΣΜΟΣ

Σε ύψη ρεκόρ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Σε ύψη ρεκόρ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
Εντείνονται οι φόβοι για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πέραν του επικίνδυνου «ορίου» των δυο βαθμών Κελσίου, μετά τις μετρήσεις της...

Εντείνονται οι φόβοι για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πέραν του επικίνδυνου «ορίου» των δυο βαθμών Κελσίου, μετά τις μετρήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενεργείας (ΙΕΑ) που έδειξαν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από κάθε άλλη φορά, αναφέρει σήμερα η βρετανική εφημερίδα «Guardian».


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΙΕ, η επιστροφή στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2010 συνέπεσε με μια αύξηση κατά 1,6 γιγατόνους των εκπομπών του CO2, το μεγαλύτερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.


«Αυτή είναι η χειρότερη εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις εκπομπές του CO2», τονίζει στην εφημερίδα ο οικονομολόγος της ΑΙΕ, Φατίχ Μπιρόλ.


Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από δυο βαθμούς Κελσίου θα είχε ως αποτέλεσμα μια «επικίνδυνη κλιματική αλλαγή» και η ΑΙΕ προειδοποίησε ότι οι ετήσιες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τους 32 γιγατόνους το 2020.


Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι εκπομπές αυτές έφθασαν τους 30,6 γιγατόνους το 2010.


Ο Νίκολας Στερν του London School of Economics, συντάκτης έκθεσης για την κλιματική αλλαγή προειδοποιεί για τις χειρότερες συνέπειες εάν δε μειωθούν οι εκπομπές του CO2.


Βάσει εκτιμήσεων «υπάρχουν 50% πιθανότητες η θερμοκρασία ν΄αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου γύρω στο 2.100», αναφέρει η εφημερίδα.


«Μια τέτοια θερμοκρασία θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή και τα μέσα επιβίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, γεγονός που θα οδηγούσε σε μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα και σε συγκρούσεις», προσθέτει η εφημερίδα.