ΚΟΣΜΟΣ

Απίθανη η μεταφορά Μλάντιτς στη Χάγη

Απίθανη η μεταφορά Μλάντιτς στη Χάγη
Ο Ράτκο Μλάντις δεν είναι πιθανό να μεταφερθεί σήμερα στη Χάγη δήλωσε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία...

Ο Ράτκο Μλάντις δεν είναι πιθανό να μεταφερθεί σήμερα στη Χάγη δήλωσε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Νέρμα Γέλατσιτς.

«Αμφιβάλλω αν θα τον δούμε σήμερα», δήλωσε και υπογράμμισε: «εξακολουθούμε να περιμένουμε την ειδοποίηση των σερβικών αρχών» .

Σύμφωνα με την Γέλατσιτς, η ημερομηνία μεταφοράς του Μλάντιτς (στη Χάγη) «εξαρτάται από το πόσο χρόνο θα χρειαστούν οι σερβικές αρχές για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία» .

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο Τούρκος Μεχμέτ Γκιουνέι, δήλωσε χθες πως ο Μλάντιτς είναι πιθανόν να φτάσει στη Χάγη «την Δευτέρα ή την Τρίτη» .

«Δεν έχουμε καμιά επιβεβαίωση γι' αυτό», υπογράμμισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Χθες, ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας δήλωσε πως δεν είχε καμιά σχέση με τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, για την οποία κατηγορείται για γενοκτονία από τη διεθνή δικαιοσύνη.

Ο Ντάρκο, γιος του Μλάντιτς, τόνισε βγαίνοντας από τις φυλακές του Σερβικού Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου ότι ο πατέρας του, του είπε ότι «δεν είχε καμιά σχέση» με την σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας στη Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 1995.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν οι σερβικές αρχές, 180 άτομα συνελήφθησαν χθες μετά τις συγκρούσεις στο κέντρο του Βελιγραδίου ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές που θεωρούν «προδοσία» τη σύλληψη του Μλάντιτς.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων 32 αστυνομικοί και 11 πολίτες τραυματίστηκαν, ενώ υπέστησαν ζημιές πέντε αυτοκίνητα και έξι καταστήματα.