ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Σάλο προκαλούν συναλλαγές επιχειρηματικού ομίλου με το Ιράν

Ισραήλ: Σάλο προκαλούν συναλλαγές επιχειρηματικού ομίλου με το Ιράν
Σάλο έχουν προκαλέσει στο Ισραήλ, οι κατηγορίες ότι μια ισραηλινή εταιρία πραγματοποιούσε έμμεσα εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν. Ένας...

Σάλο έχουν προκαλέσει στο Ισραήλ, οι κατηγορίες ότι μια ισραηλινή εταιρία πραγματοποιούσε έμμεσα εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν. Ένας ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε θα παρέμβει για να αρθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην εταιρία, ενώ βουλευτές κάλεσαν να διεξαχθεί έρευνα.


Ο ισραηλινός επιχειρηματικός όμιλος Ofer Brothers Group και η θυγατρική του Tanker Pacific είναι ανάμεσα σε επτά εταιρίες που το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζουν κυρώσεις για εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν.


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι δύο επιχειρηματικές οντότητες αντιμετωπίζουν κυρώσεις για το ρόλο τους, το Σεπτέμβριο του 2010, στην πώληση ενός δεξαμενόπλοιου στην εταιρία Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL), την οποία έθεσαν στο στόχαστρό τους οι ΗΠΑ και η ΕΕ προσάπτοντάς της ότι υποστηρίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι τουλάχιστον 13 δεξαμενόπλοια της Tanker Pacific ελλιμενίστηκαν στο Ιράν μεταξύ 2004 και 2007 για να αγοράσουν αργό πετρέλαιο.


Ένας «ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος», στο μεταξύ, είπε στο ισραηλινό ραδιόφωνο σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προσεγγίσει τις ΗΠΑ για λογαριασμό της Ofer Brothers. Ανέφερε ότι το Ισραήλ δε θα παρέμβει, καθώς ήταν η χώρα που καλούσε εντονότερα από κάθε άλλη να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.


Ο δεξιός βουλευτής Αριέ Ελντάντ είπε σε εκπομπή συζήτησης του ίδιου ραδιοφωνικού σταθμού ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθεί έρευνα για το ζήτημα από την αστυνομία, κάτι που όπως είπε αποτελεί τον μόνο τρόπο για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.


Την Κυριακή ένας φορέας ελέγχου ποιότητας στο Ισραήλ κάλεσε τόσο το γενικό εισαγγελέα όσο και το ελεγκτικό συμβούλιο του κράτους να αρχίσουν έρευνες σχετικά με τις συναλλαγές που έχουν με το Ιράν όλες οι εταιρίες που εδρεύουν στο Ισραήλ.


Η Ofer Brothers απάντησε στις κατηγορίες ανακοινώνοντας ότι ουδέποτε εν γνώσει της είχε εμπορικές συναλλαγές με ιρανική εταιρία. Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου εμπορίου, βιομηχανίας και ορυχείων του Ιράν (ICCIM), Μοχαμάντ Ναχαβαντιάν, διέψευσε από την πλευρά του ότι αγοράστηκε οποιοδήποτε πλοίο από το Ιράν.


Αύριο η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομίας πρόκειται να συγκληθεί εκτάκτως για να συζητήσει τις εμπορικές συναλλαγές ισραηλινών επιχειρήσεων με το Ιράν και ειδικά την υπόθεση Ofer Brothers. Ο συγκεκριμένος ιδιωτικός επιχειρηματικός όμιλος είναι από τους μεγαλύτερους στη χώρα. Διαθέτει μεγάλο στόλο πλοίων, ενώ δραστηριοποιείται ακόμα στους τομείς της αγοράς ακινήτων, των τραπεζών και της τεχνολογίας.