ΚΟΣΜΟΣ

Ήττα Μπερλουσκόνι «δείχνουν» οι κάλπες

Ήττα Μπερλουσκόνι «δείχνουν» οι κάλπες
Η ιταλική κεντροαριστερά φαίνεται ότι εξασφαλίζει άνετη νίκη...

Η ιταλική κεντροαριστερά φαίνεται ότι εξασφαλίζει άνετη νίκη στο Μιλάνο, στη Νάπολη, στην Τεργέστη και στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση ψήφων.

Στο Μιλάνο, ο κεντροαριστερός Τζουλιάνο Πιζαπία συγκεντρώνει το 55,1%των ψήφων, έναντι του 44,9% της κεντροδεξιάς απερχόμενης δημάρχου Λετίτσια Μοράτι. Οι υποστηρικτές του Πιζαπία έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία του Ντουόμο, όπου και πανηγυρίζουν, περιμένοντας τον καινούριο δήμαρχο.

Στη Νάπολη ο προοδευτικός πρώην εισαγγελέας Λουίτζι Ντε Ματζίστρις καταφέρνει να πετύχει αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται «ιστορικό»: συγκεντρώνει 65,2% των ψήφων, ενώ ο κεντροδεξιός Τζάνι Λετιέρι, δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το 34,8%.

Στην Τεργέστη, η κεντροαριστερά καταφέρνει επίσης να υπερισχύσει με ποσοστό 57,5%, όπως και στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας, με 59,3%.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος βρίσκεται στην Ρουμανία για επίσημη επίσκεψη, δεν θέλησε, μέχρι αυτή την στιγμή, να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να αποφασίσει τώρα αν θέλει να προσπαθήσει να παραμείνει πρωθυπουργός ή να επιλέξει τη λύση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Η κεντροαριστερά, από την άλλη, ξεκινά τώρα την επεξεργασία νέου προγράμματος, με την δημιουργία των ευρύτερων δυνατών συμμαχιών, για να πείσει τους Ιταλούς, ότι διαθέτει συνολική, εναλλακτική πρόταση.