ΚΟΣΜΟΣ

Διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

Διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι...

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και του προέδρου της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα προκειμένου να διαπραγματευθεί μια έξοδο από την κρίση. Στη Λιβύη έφτασε σήμερα και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους των ανταρτών.

Η Νότια Αφρική ζήτησε να υπάρξει «άμεση» κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ώστε να επιτραπεί στα μέρη να κάνουν διάλογο, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Μαϊτέ Νκοάνα-Μασαμπάνε, την επομένη μιας επίσκεψης του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα στην Τρίπολη.

«Σε συμφωνία με την απόφαση της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για μια άμεση και επαληθεύσιμη κατάπαυση του πυρός ώστε να ενθαρρυνθούν τα εμπόλεμα μέρη να αρχίσουν το διάλογο για μια δημοκρατική μετάβαση», δήλωσε μιλώντας στο κοινοβούλιο στο Κεϊπτάουν.

Ο πρόεδρος Ζούμα συναντήθηκε χθες με τον Καντάφι για να συζητήσουν έναν «οδικό χάρτη» που εκπονήθηκε από την Αφρικανική Ένωση και προβλέπει μια κατάπαυση του πυρός, τον τερματισμό των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ και μια μεταβατική περίοδο που θα οδηγήσει σε δημοκρατικές εκλογές.

Ο συνταγματάρχης Καντάφι δήλωσε «έτοιμος» να εφαρμόσει αυτό το έγγραφο, τόνισε στη συνέχεια ο Τζέικομπ Ζούμα.

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι όμως αρνούνται ως τώρα αυτό τον οδικό χάρτη επειδή δεν προβλέπει την αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι έφθασε σήμερα στη Βεγγάζη, προπύργιο της λιβυκής εξέγερσης, όπου πρόκειται να εγκαινιάσει ένα προξενείο.

Ο Φρατίνι πρόκειται να εγκαινιάσει επισήμως ένα ιταλικό προξενείο στη Βεγγάζη αφού δώσει συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, τον πρόεδρο του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων.