ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοσέλιδο η «κατάρρευση» του Σίλβιο

Πρωτοσέλιδο η «κατάρρευση»  του Σίλβιο
Η ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι μονοπωλεί...

Η ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι μονοπωλεί τα σημερινά πρωτοσέλιδα του Ιταλικού Τύπου.

«Κατάρρευση», «ήττα», «κυκλώνας» είναι μερικές από τις λέξεις με τις οποίες ο ιταλικός Τύπος σχολιάζει την απώλεια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τη δεξιά του Μιλάνου, που ήταν φέουδό της, και την αποτυχία της προσπάθειάς της να αποσπάσει τη Νάπολη από την αριστερά στις δημοτικές εκλογές.

Η μετριοπαθής εφημερίδα του Μιλάνου «Ιλ Κοριέρε ντέλα Σέρα» έχει τίτλο «Η κεντροδεξιά χάνει από το Μιλάνο ως τη Νάπολη» και γράφει σ' ένα αυστηρό κύριο άρθρο για τον πρωθυπουργό: «Το χαστούκι (του πρώτου γύρου) έγινε ήττα».

«Δεν είναι αρκετό για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να πει ότι η ήττα ήταν αναμενόμενη. Τόσο αυτός, όσο και ο (σύμμαχός του της Λέγκας του Βορρά) Ουμπέρτο Μπόσι βγαίνουν ταπεινωμένοι από την ετυμηγορία του Μιλάνου», εκτιμά η εφημερίδα.


Η αριστερή «Ρεπούμπλικα έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Η ήττα του Μπερλουσκόνι» και εκτιμά στο κύριο άρθρο της, το οποίο υπογράφει ο διευθυντής της Έτσιο Μάουρο, πως «η Ιταλία των κοινοτήτων στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι: η χώρα θέλει να γυρίσει σελίδα».

Την ίδια προειδοποίηση απευθύνει και η εφημερίδα του Τορίνου «Λα Στάμπα», η οποία έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Η κατάρρευση του Μπερλουσκόνι», ενώ τιτλοφορεί το κύριο άρθρο της για τις δημοτικές εκλογές «Η χαμένη μαγεία του Καβαλιέρε». «Η χθεσινή ψήφος σηματοδοτεί ένα πολύ ισχυρό άνεμο αλλαγής που ξεπέρασε τη διοικητική αξία αυτών των εκλογών», υπογραμμίζεται σ' αυτό.

«Μπερλουσκόνι, ήττα στις πόλεις», διαπιστώνει στην πρώτη σελίδα της η «Ιλ Μεσατζέρο», η οποία ζητεί «να ακουστεί το μήνυμα των καλπών».

«Μέσα στις προσεχείς ημέρες ή εβδομάδες, θα ξέρουμε αν η ήττα του πρωθυπουργού, της πλειοψηφίας του, της συμμαχίας με τον Μπόσι, αντιπροσωπεύει το τέλος της εποχής Μπερλουσκόνι, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, ή μόνον ένα ντεραπάρισμα του Καβαλιέρε, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης.

Για την οικονομική εφημερίδα «Ιλ Σόλε 24 Όρε», η οποία έχει τίτλο «Διπλός κυκλώνας για την πλειοψηφία», «το πρόσωπο της Ιταλίας άλλαξε μέσα σε δεκαπέντε ημέρες. Η αλλαγή είναι βαθιά και ριζική».