ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία στηρίζει Κάρστενς αλλά προτιμά Λαγκάρντ

Η Ισπανία στηρίζει Κάρστενς αλλά προτιμά Λαγκάρντ
Απροσδόκητη ήταν η στάση της Ισπανίας όσον αφορά...

Απροσδόκητη ήταν η στάση της Ισπανίας όσον αφορά τη διαδοχή του Ντομινίκ Στρος Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ, καθώς η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει τον Αγκουστίν Κάρστενς, ωστόσο προτιμά την Κριστίν Λαγκάρντ.

Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι έδειχναν ότι συγκροτούν ενιαίο μέτωπο, στηρίζοντας την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ, η Ισπανία, που αποτελεί και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Μεξικανό υποψήφιο Αγκουστίν Κάρστενς.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας, Έλενα Σαλγάδο επικαλέστηκε μια συμφωνία που έχει κάνει η χώρα με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Άλλωστε, η Ισπανία μοιράζεται στο ΔΝΤ μία έδρα με το Μεξικό, η Βενεζουέλα και τέσσερις μικρές χώρες της κεντρικής Αμερικής. Η ψήφος αυτή λοιπόν είναι «κοινή και αδιαίρετη».

«Αν μία από τις χώρες που μοιράζονται την έδρα παρουσιάσει έναν υποψήφιο, οι άλλες χώρες είναι υποχρεωμένες να ψηφίσουν τον υποψήφιο αυτό» διευκρίνισε η Σαλγάδο.

«Θέλουμε να δούμε τη Λαγκάρντ»

Πάντως, επιθυμία της Ισπανίας είναι να αναλάβει τα ηνία του Οργανισμού η Κριστίν Λαγκάρντ, που είναι μια «εξαιρετική υποψήφια».
Από την πλευρά του, ο Κάρστενς πέρασε την αντεπίθεση, προσπαθώντας να κερδίσει ψήφους. «Η Ευρώπη δεν χρειάζεται Ευρωπαίο στο ΔΝΤ αλλά λύσεις» τόνισε σε συνέντευξή του σε ισπανικές εφημερίδες, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει μεγαλύτερο «κύρος και εμπειρία από τη Λαγκάρντ».

Πηγή: Newscode.gr