ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Επίθεση με πυραύλους στο αεροδρόμιο Λαμπράκ

Λιβύη: Επίθεση με πυραύλους στο αεροδρόμιο Λαμπράκ

Επίθεση με πυραύλους σημειώθηκε το Σάββατο (21/02) στο αεροδρόμιο Λαμπράκ της ανατολικής Λιβύης, ένα από τα ελάχιστα που εξακολουθούν να λειτουργούν στη σπαρασσόμενη από τη βία χώρα.

Το Λαμπράκ είναι πλέον η βασική πύλη εισόδου και εξόδου από την ανατολική Λιβύη αφότου σταμάτησε τη λειτουργία του το αεροδρόμιο της Βεγγάζης, τον περασμένο Μάιο, λόγω των σφοδρών μαχών στην περιοχή.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος καθώς δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια διεκδικούν την εξουσία και οι ισλαμιστές εκμεταλλεύονται το κενό εξουσίας για να ενισχύσουν τη θέση τους, τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

Την Παρασκευή, τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κούμπα, σε βομβιστικές επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε ένα τοπικό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Το Λαμπράκ βρίσκεται κοντά στην Μπάιντα, την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Αμπντάλα αλ Τίνι η οποία εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Τρίπολη όταν την κατέλαβε, τον Αύγουστο, μια ομάδα ενόπλων που συγκρότησε τη δική της κυβέρνηση και ένα αντίπαλο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με μια πηγή του στρατού, την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις στην Ντέρνα, ελικόπτερα απογειώθηκαν από το Λαμπράκ για να επιτεθούν σε θέσεις των ισλαμιστών ανταρτών στην Ντέρνα.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, από τη Μαδρίτη όπου συμμετέχει σε ένα συνέδριο των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, τόνισε ότι οι τρομοκράτες τζιχαντιστές συνιστούν "άμεση απειλή" για την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της Λιβύης και την άμεση απειλή για την ασφάλειά μας με τη δημιουργία, μπροστά στα μάτια μας και όχι μακριά από τα σύνορά μας, ενός νέου κρησφύγετου των τρομοκρατών τζιχαντιστών», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Σχετικές ειδήσεις