ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Αιχμές για εξωτερική επιρροή της Κεντρικής Τράπεζας

Ερντογάν: Αιχμές για εξωτερική επιρροή της Κεντρικής Τράπεζας

Αιχμές με νόημα άφησε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διερωτώμενος αν η κεντρική τράπεζα της χώρας επηρεάζεται από το εξωτερικών και υποστηρίζοντας πως η επιτοκιακή πολιτική την οποία ασκεί δεν είναι η προσήκουσα για την οικονομία.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, πρόσθεσε όμως πως δε θα διστάσει να ασκήσει κριτική στα ενδεχόμενα λάθη που διαπράττει και εξήγησε ότι η ανησυχία του επικεντρώνεται ιδίως στην ασκούμενη πολιτική, ανεξαρτήτως του χαρακτήρα του διοικητή της.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές μία ημέρα αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε το βραχυχρόνιο επιτόκιο των ρέπος της κατά 25 μονάδες βάσης οδηγώντας στη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας στο 2,4800 έναντι του δολαρίου έναντι 2,4670 πριν.

«Μην στρέφεστε εναντίον μας χρησιμοποιώντας το προκάλυμμα της ανεξαρτησίας» προειδοποίησε ο Ερντογάν την τράπεζα σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα.

«Αν το κάνετε, ίσως διερωτηθούμε εάν κάποιος ασκεί επιρροή» σε εσάς, πρόσθεσε απευθυνόμενος στα ανώτατα στελέχη του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε από πού πιστεύει ότι προέρχεται από η εξωτερική επιρροή.

Ο Τούρκος πρόεδρος ωστόσο καταφέρεται συχνά εναντίον ενός «λόμπι επιτοκίων» – όπως αποκαλεί τους κερδοσκόπους που επιδιώκουν να κερδίζουν χρήματα αυξάνοντας τα επιτόκια – κι επίσης έχει κατηγορήσει το μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο και νυν μισητό του εχθρό, ότι ασκεί επιρροή σε τομείς του κρατικού μηχανισμού με στόχο να τον ανατρέψει.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις