ΚΟΣΜΟΣ

Καταδικάζει ο Ολάντ τη συνάντηση Γάλλων βουλευτών με τον «δικτάτορα» Άσαντ

Καταδικάζει ο Ολάντ τη συνάντηση Γάλλων βουλευτών με τον «δικτάτορα» Άσαντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την επίσκεψη στη Συρία των τεσσάρων γάλλων βουλευτών στη Δαμασκό και ειδικότερα τη συνάντηση τριών από αυτούς "με έναν δικτάτορα", τον Μπασάρ αλ -Ασαντ.

"Αυτήν την πρωτοβουλία, την καταδικάζω. Την καταδικάζω διότι πρόκειται για μία συνάντηση ανάμεσα σε γάλλους βουλευτές, οι οποίοι δεν εκπροσωπούσαν παρά τους εαυτούς τους, με έναν δικτάτορα που ευθύνεται για έναν από τους σφοδρότερους εμφυλίους πολέμους των τελευταίων ετών, που έχει σκοτώσει 200.000 ανθρώπους. 200.000!", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μανίλα ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς είχε επίσης καταδικάσει με μεγάλη δριμύτητα την πρωτοβουλία των τριών βουλευτών του γαλλικού Κοινοβουλίου που συναντήθηκαν χθες στη Δαμασκό με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, "έναν χασάπη".

"Θέλω να καταδικάσω με τη μεγαλύτερη δριμύτητα αυτήν την πρωτοβουλία. Το ότι βουλευτές συνάντησαν, χωρίς να ειδοποιήσουν κανέναν, έναν χασάπη, θεωρώ ότι είναι ηθικό παράπτωμα", είπε ο γάλλος πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο BMFTV.

Τρεις γάλλοι βουλευτές, προερχόμενοι δύο από τη δεξιά και ένας από το κέντρο, βρίσκονταν σε "ιδιωτική αποστολή" στη Συρία και συναντήθηκαν χθες το πρωί, και παρά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Συρία από το 2012, με τον πρόεδρο της Συρίας. Ο σοσιαλιστής βουλευτής Ζεράρ Μπαπτ, ο οποίος βρισκόταν επίσης μαζί τους στη Δαμασκό, δεν συμμετείχε στην επίμαχη συνάντηση.

Οταν ερωτήθηκε σχετικά με το αν οι τρεις βουλευτές ενημέρωσαν , και ποιες, αρχές, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναμφίβολα θα ειδοποίησαν τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, τις γαλλικές αρχές, "αλλά δεν είναι αυτό το θέμα".

"Δεν πήγαν να συναντήσουν οποιονδήποτε. Πήγαν να συναντήσουν τον Μπασάρ αλ-Ασαντ, υπεύθυνο για πολλές δεκάδες χιλιάδες νεκρούς", δήλωσε οργισμένος.

"Είναι μία κίνηση που δεν τους τιμά. Είναι σφάλμα και εναπόκειται στους ίδιους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Οι βουλευτές εκπροσωπούν την εθνική κυριαρχία, αυτό που είναι αυτή χώρα", κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις