ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Καταδίκη «της βαρβαρότητας» των τζιχαντιστών

Γαλλία: Καταδίκη «της βαρβαρότητας» των τζιχαντιστών

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατήγγειλε σήμερα (27/02/2015), στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στις Φιλιππίνες, "τη βαρβαρότητα" των καταστροφών προϊσλαμικών έργων τέχνης από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, ενώ την ανησυχία τους για τον ίδιο λόγο εξέφρασαν επίσης αρχαιολόγοι, καθώς και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αραβικού Κόσμου στο Παρίσι και πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ζακ Λάνγκ, σύμφωνα με τον οποίο η καταστροφή των πολιτιστικών και θρησκευτικών αγαθών στη Μοσούλη συνιστά "χιτλερικό φασισμό".

"Η βαρβαρότητα πλήττει τα πρόσωπα, την Ιστορία, τις μνήμες, τον πολιτισμό", δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μιλώντας σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε πως "αυτό που θέλουν να κάνουν οι τρομοκράτες είναι να καταστρέψουν ό,τι συνιστά την ανθρωπότητα".

"Όταν θέλει κανείς να εξοντώσει την κληρονομιά, θέλει να εξοντώσει όλους αυτούς και όλες αυτές που φέρουν ένα μήνυμα πολιτισμού", επισήμανε επίσης ο Ολάντ.

Τζιχαντιστές κατέστρεψαν αγάλματα, μετώπες και άλλους προϊσλαμικούς θησαυρούς του μουσείου της Μοσούλης, όπως φαίνεται σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε χθες, Πέμπτη, από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν τις καταστροφές αυτές, τις οποίες συνέκριναν με την καταστροφή των αγαλμάτων του Βούδα από τους Ταλιμπάν το 2001 στο Μπαμιγιάν του Αφγανιστάν. Η UNESCO ζήτησε σήμερα να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβουλιο Ασφαλείας για να εξετάσει τις καταστροφές αυτές.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του παρισινού Ινστιτούτου του Αραβικού Κόσμου και πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει: "Πληροφορούμαι με φρίκη τη θηριώδη ενέργεια καταστροφής πολιτιστικών και θρησκευτικών αγαθών στη Μοσούλη στην οποία προέβη το Ισλαμικό Κράτος. Πρέπει να αποκαλούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτοί οι φανατικοί είναι χιτλερικοί. Το πρότυπό τους είναι ο χιτλερικός φασισμός, ο οποίος έκαιγε βιβλία και οργάνωνε τελετές καύσης βιβλίων".

"Ο ολοκληρωτισμός αυτός είναι εντελώς ξένος προς το ισλάμ των φώτων. Οι πράξεις αυτές είναι αντίθετες προς όλες τις διεθνείς συμβάσεις και πρέπει να καταπολεμηθούν", δηλώνει επίσης ο Ζακ Λανγκ.

Με έδρα το Παρίσι, το Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου είναι ένα ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου στο οποίο συμμετέχουν 18 κράτη του Αραβικού Συνδέσμου.
Εξάλλου αρχαιολόγοι εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους θα καταστρέψουν και άλλες ιστορικές τοποθεσίες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους στο Ιράκ.

Οι πόλεις Χάτρα, την οποία η UNESCO έχει περιλάβει στην παγκόσμια της ανθρωπότητας, και Νιμρούντ, αμφότερες νοτίως της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, κινδυνεύουν ιδιαίτερα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

"Η ιστορία δεν έχει τελειώσει και η διεθνής κοινότητα οφείλει να επέμβει", υπογραμμίζει ο Αμπντελαμίρ Χαμντάνι, ένας ιρακινός αρχαιολόγος του πανεπιστημίου Στόνι Μπρουκ της Νέας Υόρκης.

"Έχουν προειδοποιήσει τους φρουρούς ότι θα καταστρέψουν τη Νιμρούντ", τονίζει ο Χαμντάνι, ο οποίος είχε προηγουμένως εργασθεί στην ιρακινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων.

"Είναι μία από τις σημαντικότερες ασσυριακές πρωτεύουσες, βρίσκει κανείς εκεί ανάγλυφα και φτερωτούς ταύρους... Θα ήταν μια αληθινή καταστροφή", πρόσθεσε ο αρχαιολόγος μιλώντας τηλεφωνικά προς το Γαλλικό Πρακτορείο. "Ίσως να επιτεθούν επίσης και να καταστρέψουν τη Χάτρα".

Η Χάτρα βρίσκεται σε εδάφη τα οποία ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος σε απόσταση περίπου 100 χλμ. νοτιοδυτικά της Μοσούλης.
Σύμφωνα με την UNESCO, "αυτό που απομένει από την πόλη, ιδιαίτερα οι ναοί ή τα ελληνικά και ρωμαϊκά αρχιτεκτονήματα που αναμιγνύονται με ανατολίτικες διακοσμήσεις, μαρτυρά το μεγαλείο του πολιτισμού".

"Φοβάμαι μήπως σχεδιάζουν κι άλλες καταστροφές", λέει ο Ιχσάν Φέτχι, ένας εμπειρογνώμονας στην ιρακινή αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά με έδρα την Ιορδανία. "Είναι ικανοί για όλα, είναι ικανοί να πουν πως οι ναοί της Χάτρα είναι παγανιστικοί και να τους ανατινάξουν. Ποιος θα τους σταματήσει;"

Εκτός από την καταστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που εικονίσθηκε στο χθεσινό βίντεο, μέλη του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν επίσης ένα τέμενος του 12ου αιώνα στη Μοσούλη επειδή, σύμφωνα με τον Φέτχι, "περιείχε έναν τάφο" ενός σεβάσμιου προσώπου, κάτι που σύμφωνα με τους τζιχαντιστές συνιστά πράξη ειδωλολατρείας.

Οι τζιχαντιστές υποστηρίζουν πως τα αγάλματα και οι τάφοι ευνοούν την ειδωλολατρεία -- μια άποψη εξαιρετικά περιθωριακή ακόμη και μεταξύ των πιο παραδοσιακών θρησκευόμενων.

Σχετικές ειδήσεις