ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Συνελήφθη για εξύμνηση της επίθεσης στο Charlie Hebdo

Νορβηγία: Συνελήφθη για εξύμνηση της επίθεσης στο Charlie Hebdo

Φονταμενταλιστής μουσουλμάνος ιεροκήρυκας από το ιρακινό Κουρδιστάν, γνωστός ως μουλάς Κρεκάρ, συνελήφθη χθες (26/02/2015) βράδυ στο Οσλο για υποκίνηση σε εγκληματική ενέργεια μετά τις δηλώσεις με τις οποίες εξύμνησε τις δολοφονίες των σκιτσογράφων της γαλλικής εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, αφού εξέτισε ποινή δύο ετών και δέκα μηνών για διατύπωση απειλών, ο αυτοαποκαλούμενος μουλάς εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για την επίθεση της 7ης Ιανουαρίου στο Παρίσι κατά του Charlie Hebdo στην οποία 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκτιμώντας ότι "αυτοί που σχεδιάζουν σκίτσα του Μωάμεθ πρέπει να πεθαίνουν", σε συνέντευξη που μετέδωσε το βράδυ της Τετάρτης το νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

"Είμαι φυσικά ευτυχής με αυτό που συνέβη στο Παρίσι", δήλωσε ο Κρεκάρ, πριν απαντήσει καταφατικά στην ερώτηση αν πίστευε ότι οι δράστες της επίθεσης, οι αδελφοί Κουασί, ήταν "ήρωες". Όταν ένας σκιτσογράφος "ποδοπατά την αξιοπρέπεια μας, τις αρχές μας και την πίστη μας, πρέπει να πεθαίνει. Αυτός που δεν σέβεται το 30% του πληθυσμού της Γης (που είναι μουσουλμάνοι) δεν δικαιούται να ζει", δήλωσε.

Ο μουλάς "κατηγορείται ότι προέτρεψε δημοσίως σε εγκληματική ενέργεια", ανέφερε η αστυνομία ανακοινώνοντας τη σύλληψή του χθες βράδυ για τις δηλώσεις που έκανε στο NRK.

Ο 58χρονος Κούρδος θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια της Νορβηγίας όπου έχει καταφύγει από το 1991. Σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα απέλασης από το 2003 το οποίο δεν έχει ακόμη εκτελεστεί, καθώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τη τύχη του στο Ιράκ, όπου κινδυνεύει με την επιβολή της θανατικής ποινής.

Ο Κρεκάρ που συνηθίζει τις πομπώδεις δηλώσεις και το πραγματικό του όνομα είναι Νατζμεντίν Φαράτζ Αχμαντ ήταν συνιδρυτής της ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσαρ αλ-Ισλάμ στο Ιράκ, την οποία δηλώνει ότι έχει πάψει να διοικεί από το 2002. Η Ανσαρ αλ-Ισλάμ και ο Κρεκάρ περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα προσώπων και οργανώσεων με τρομοκρατική δράση των ΗΠΑ και του ΟΗΕ.

Σχετικές ειδήσεις