ΚΟΣΜΟΣ

Νεμτσόφ λίγο πριν τη δολοφονία του: «Φοβόμουν για τη ζωή μου»

Νεμτσόφ λίγο πριν τη δολοφονία του: «Φοβόμουν για τη ζωή μου»

Ότι φοβόταν για τη ζωή του είχε παραδεχτεί, περίπου δύο εβδομάδες πριν από τη δολοφονία του, ο επικριτής του Κρεμλίνο, Μπόρις Νεμτσόφ, σε συνέντευξή του σε μικρή εφημερίδα της Ρωσίας.

Όταν ο δημοσιογράφος της Sobessednik τον ρώτησε αν φοβόταν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να διαπράξει μια επίθεση εναντίον του, ο πρώην αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης είχε απαντήσει: «Ξέρετε, ναι... λίγο»

«Εντούτοις δεν τον φοβάμαι και τόσο. Εάν φοβόμουν πολύ, δεν θα ήμουν επικεφαλής ενός κόμματος της αντιπολίτευσης και δεν θα έκανα ό,τι κάνω» είχε δηλώσει στις αρχές Φεβρουαρίου σε αυτήν την εφημερίδα.

ptwma

Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός, που προκάλεσε το μένος πολλών καταγγέλλοντας τη «ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας» είχε περιγράψει ότι συζητούσε συχνά για την πολιτική κατάσταση στην χώρα του με τη μητέρα του, την 87χρονη Ντίνα Έιντμαν, στην οποία ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε τα συλλυπητήριά του σήμερα.

«Έίναι κατηγορηματικά αντίθετη με ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Εκτιμά ότι πρόκειται για μία καταστροφή και έναν ολοκληρωτικό εφιάλτη. Όμως αυτό που την ανησυχεί περισσότερο από την Ουκρανία, είναι ο Πούτιν» είχε επισημάνει εκείνη την περίοδο ο Νεμτσόφ.

«Κάθε φορά που τη ρωτάω, εκείνη μου λέει: "πότε θα σταματήσεις να κατηγορείς τον Πούτιν; Θα σε σκοτώσει!"» είχε συνεχίσει ο ίδιος.
«Εκείνη φοβάται πραγματικά ότι θα με δολοφονήσουν πολύ σύντομα εξαιτίας των πολιτικών μου θέσεων».

Ο Μπόρις Νεμτσόφ είχε δεχθεί πολυάριθμες απειλές σε διάστημα πολλών ετών.

Nemtsov 4

«Ελπίζω ωστόσο ότι η κοινή λογική θα υπερισχύσει και ότι ο Πούτιν δεν θα σας σκοτώσει» είχε πει αστειευόμενος ο δημοσιογράφος της Sobessednik.
«Θεού θέλοντος. Το ελπίζω κι εγώ» του είχε απαντήσει ο Μπόρις Νεμτσόφ.

O πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υποστήριξε, πάντως, σήμερα πως ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ δολοφονήθηκε επειδή σχεδίαζε να δώσει στη δημοσιότητα αποδείξεις της εμπλοκής της Ρωσίας στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.

Nemtsov 3

Ο Ποροσένκο απέτισε φόρο τιμής στον Νεμτσόφ, που δολοφονήθηκε χθες το βράδυ, και δήλωσε ότι ο σφοδρός επικριτής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν του είχε πει πριν από δύο εβδομάδες ότι διέθετε αποδείξεις για το ρόλο της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση και ότι σκόπευε να τις δημοσιοποιήσει.

«Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι θα δημοσιοποιούσε πειστικές αποδείξεις της εμπλοκής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανίας. Κάποιος φοβόταν πολύ ότι θα το έκανε... Τον σκότωσαν» υπογράμμισε ο Ποροσένκο σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικά δίκτυα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην πόλη Βινίτσια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις