ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμες συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ

Κρίσιμες συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ

O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ άρχισαν σήμερα (02/03/2015) δύσκολες συνομιλίες στη Γενεύη για το μέλλον της Ουκρανίας και τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ, ενός από τους σφοδρότερους πολέμιους του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κατά την άφιξή τους σε μεγάλο ξενοδοχείο της Γενεύης όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μια σύντομη χειραψία, παρά το τεταμένο κλίμα και δεν έκαναν καμιά δήλωση στον Τύπο.

Η συνάντηση άρχισε μερικά λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση νέας έκθεσης του ΟΗΕ, της ένατης που συντάσσεται, για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, που κάνει λόγο για περισσότερους από 6.000 νεκρούς από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου τον Απρίλιο του 2014. "Περισσότερες από 6.000 ζωές χάθηκαν σε λιγότερο από έναν χρόνο εξαιτίας των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία", δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ρα Αντ Αλ Χουσέιν.

Επίσης η συνάντηση πραγματοποιείται σε λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου ο Τζον Κέρι κατηγόρησε τη ρωσική ηγεσία ότι "ψεύδεται" όταν αρνείται την εμπλοκή της στις μάχες που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόταν στη "ρωσική μηχανή προπαγάνδας".

"Αυτά που λέει η Μόσχα για όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία, δεν ανταποκρίνονται στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Τζον Κέρι αναμένεται να υπενθυμίσει στον ρώσο ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ εργάζονται ήδη για την επιβολή ενός νέου πακέτου κυρώσεων, εάν η Μόσχα δεν τηρεί την κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Η συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ είναι επίσης η πρώτη υψηλού επιπέδου που πραγματοποιείται μετά τη δολοφονία το βράδυ της Παρασκευής στη Μόσχα του Μπόρις Νεμτσόφ, η οποία προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στη Ρωσία αλλά και στο εξωτερικό. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι ABC, λίγο πριν από την άφιξή του στη Γενεύη, ότι πρέπει να διεξαχθεί "ενδελεχής και διαφανής έρευνα" για τη δολοφονία αυτή.

Σχετικές ειδήσεις