ΚΟΣΜΟΣ

Το αντιφατικό προφίλ του Τζιχάντι Τζον: Ψυχρός και... άξιος θαυμασμού! (video)

Το αντιφατικό προφίλ του Τζιχάντι Τζον: Ψυχρός και... άξιος θαυμασμού! (video)

Για κάποιους δεν αποτέλεσε έκπληξη η... ανέλιξή του στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Για κάποιους άλλους ήταν ένα πραγματικό σοκ το να βλέπουν σε σαδιστικό παραλήρημα έναν άνθρωπο "ευγενικό, πράο και εργατικό", όπως τον περιγράφουν, να εκτελεί αθώους πολίτες.

Ως ψυχρό, μοναχικό κι απόμακρο που διαχώριζε τον εαυτό του από τους υπολοίπους, θυμάται τον περιβόητο Τζιχάντι Τζον ένας από τους «συμπολεμιστές» του στη Συρία που αργότερα αποστάτησε.

Ο άνδρας, που αυτοαποκαλείται Αμπού Αϊμάν αποκρύπτοντας - για ευνόητους λόγους - το πρόσωπο και την ταυτότητά του, γνώρισε τον Μοχάμεντ Εμουάζι, όταν έφτασε στη Συρία, περίπου δύο χρόνια πριν και η πρώτη εντύπωση που του έδωσε ήταν πως επρόκειτο για έναν «αλλόκοτο», λιπόσαρκο εικοσάρη.

«Ήταν ψυχρός. Δε μιλούσε πολύ. Δεν προσευχόταν μαζί μας», θυμάται ο πρώην μαχητής του Ισλαμικού Κράτους και προσθέτει: « Προσευχόταν μόνο με τους φίλους του. Οι υπόλοιποι Βρετανοί προσεύχονταν μαζί μας, αυτός ήταν αλλόκοτος. Οι Βρετανοί αδερφοί μας μας χαιρετούσαν όταν μας έβλεπαν. Εκείνος απέστρεφε το βλέμμα».

Όπως λέει ο Αμπού Αϊμάν, ο Εμουάζι σε αντίθεση με τους άλλους Βρετανούς, ήθελε και επεδίωκε να εμφανίζεται στα βίντεο του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ίδιος εγκατέλειψε την οργάνωση όταν έλαβε εντολή να σκοτώσει γυναικόπαιδα.

Στην ερώτηση πώς βλέπουν οι άλλοι μαχητές τον «Τζιχάντι Τζον», απαντά: «Κάποιοι τον λατρεύουν. Κάποιοι εντάσσονται στην οργάνωση γιατί τον βλέπουν και τον θαυμάζουν. Τον έχουν ως πρότυπο. Η οργάνωση απλώς τον χρησιμοποιεί. Με τη δική του αναγνωρισιμότητα προσελκύει Μουσουλμάνους αδερφούς από την Ευρώπη».

«Ο καλύτερος υπάλληλος»

Μία εντελώς διαφορετική εκδοχή για το ποιόν του Εμουάζι έρχεται από έναν πρώην εργοδότη του, σε εταιρεία υπολογιστών στο Κουβέιτ, που είχε προσλάβει τον, τότε 21 χρόνων, Βρετανό δήμιο του Ισλαμικού Κράτους ως πωλητή.

«Ο Μοχάμεντ ήταν πολύ καλός με τον κόσμο. Ήρεμος και αξιοπρεπής. Ήταν ο καλύτερος υπάλληλος που είχαμε ποτέ» υπερθεματίζει ο πρώην εργοδότης του Εμουάζι, μιλώντας στον Guardian.

Emwazi

Ο άνδρας, μάλιστα, δήλωσε σοκαρισμένος, διαπιστώνοντας πως ο ευγενικός αυτός νέος είχε γίνει ο πρωταγωνιστής του τρόμου στα περιβόητα βίντεο του Ισλαμικού Κράτους.

Η... «περήφανη» μάνα

«Αυτός είναι ο γιος μου» κραύγασε η μάνα του αδίστακτου εκτελεστή όταν, βλέποντας στην τηλεόραση το πρώτο βίντεο αποκεφαλισμού, διαπίστωσε πως πίσω από τη μαύρη μάσκα του δήμιου, κρυβόταν ο γιος της.

Η 47χρονη αναγνώρισε στο βλέμμα του εκτελεστή του Ισλαμικού Κράτους το μεγαλύτερο παιδί της, τον Μοχάμεντ, τον οποίο – όπως ομολόγησαν οι γονείς του – είχαν να ακούσουν από το 2013, όταν τους τηλεφώνησε από την Τουρκία, λέγοντάς τους πως ταξίδευε στη Συρία για μία «ανθρωπιστική αποστολή».

Σχετικές ειδήσεις